21 Mayıs 2009 Perşembe

Yozgat'ta köylüler ağaç kesmesin diye, güneş enerjisiyle çalışan ısıtma sistemi yaygınlaştırılıyor

Yozgat'ta orman köylerinde odun kullanımının en az seviyeye indirilerek ormanlık alanların korunması amacıyla başlatılan güneş enerjili su ısıtma sistemi yaygınlaştırılıyor.

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, 2007 yılında 2 köyde uygulamaya konulan sistemin köylüler tarafından benimsendiğini, geçen yıl 12 köydeki 263 konutta sistemin kurulduğunu bildirdi.

Birol Ayyıldız, ''Bu yıl orman köylerimizdeki 315 konuta daha güneş enerjisi sistemi takılması için ödenek tahsis edildi. Başvurular değerlendirilerek sistemin takılması çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak'' dedi.

Sistemi bütün köylere kurmak istiyoruz

Ayyıldız, Yozgat genelinde 295 orman köyü bulunduğunu, bu köylerin tamamını güneş enerjisi sistemine kavuşturmayı planladıklarını kaydetti.

Ayyıldız, çamaşır, bulaşık ve banyoda kullanılacak sıcak su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ocak kurup orman envanteri yakarak kazanlarda sularını ısıtan orman köylülerinin, güneş enerjili su ısıtma sisteminin kurulmasıyla sadece kışın ısınmada kullanmak üzere orman envanteri talebinde bulunduklarını söyledi. Ayyıldız, şunları söyledi:

Bütün köylerden talep var

''Bu yıl 315 konut için 425 bin lira ödenek bakanlığımızca tahsis edildi. Güneş enerjisi kullanımının orman köylerimizde yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Başlattığımız bu çalışmaya, tüm köylerimizden talep gelmesi bizleri sevindiriyor. Ancak ödeneklerimiz dahilinde talepleri değerlendirip destekte bulunuyoruz. Güneş enerjisiyle sıcak su ihtiyacının karşılanması sayesinde, mevcut doğal örtünün ve orman varlığının korunması, ormana sosyal baskının azaltılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda amacımız, güneş enerjisinin, doğal enerjinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Bu sayede insanlarımız evlerinde 24 saat sıcak suyla buluşacak, zahmetsizce kullanabilecek.''