1 Mayıs 2009 Cuma

Gazeteci Ünal: Cemil Çiçek, bakanlıktan alınıp daha sonra Meclis Başkanlığına getirilebilir

Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Sonbaharda Meclis Başkanlığı’na getirilmek üzere bakanlıktan alınabileceğini ileri sürdü.
‘Bekir Bozdağ için bir kulis bilgisi var mı?’ şeklindeki sorumuza Ünal, “Hayır. Bekir Bozdağ’ın bakan olacağına dair bir değerlendirme bana ulaşmadı” diye cevap verdi.

Ünal’a göre, yeni kabine listesinde, çok şaşkınlıkla karşılanacak sürpriz isimler yer alabilir. Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Danışmanı Ahmet Davudoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.
...

Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, Samanyolu Grubu bünyesinde ulusal yayın yapan Dünya Radyo’nun canlı yayınında, Yozgat Muhabir editörü Sürur Öztürk’ün “kabine revizyonu”na dair sorularını cevapladı.

Erdoğan-Gül görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam saat 21.00 sıralarında Dışişleri Konutu’na çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmede, Bakanlar Kurulu’nda yapılacak değişikliklerin istişare edildiği öğrenildi. Bu gelişme üzerine, gözler Başbakan Erdoğan’a çevrildi. Yeni Bakanlar Kurulu listesinin bu gün açıklanabileceği belirtiliyor.

Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, önümüzdeki döneme dair siyasî değişikliklerin sadece kabine değişikliği ile sınırlı kalmayacağını belirterek, “AK Parti açısından değerlendirdiğimizde, büyük bir değişimin arifesinde olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Adı bilinmeyenler bakan olabilir

Bu değişikliğin sadece 29 Mart seçimlerinin sonuçları ile izah edilebilecek bir durum olmadığının altını çizen Ünal, “Çok sayıda bakan yer değiştirecek. Ben, 15 civarında kapsamlı bir değişiklik bekleyenlerdenim. ‘Aa! Bu bakan olur mu!?’ diyebileceğimiz sürpriz isimler gündeme gelebilir. Kamuoyunun şaşkınlıkla karşılayacağı isimlerle karşılaşabiliriz” dedi. Ünal, bu konuda şunları söyledi:

“Ben dün kulislerde bu konuyu konuşurken, partinin Genel Başkan Yardımcılarından birine, ‘filanca bakan olabilir’ diyorlar diyerek bir isim söyledim. “Adını ilk kez duydum? Nereli, hangi ilin milletvekili?” diye karşılık verdi. Sohbet ettiğimiz isim, ikinci dönem milletvekili. Yani, ismini ilk kez duyduğu, yüzünü hatırlayamadığı birtakım isimler, AK Parti’de yönetici olabilir, bakan olarak karşımıza gelebilir; ona hiç şaşırmamak gerekir.”

Genel Merkez tahkim edilecek

Mustafa Ünal, AK Parti vitrininde de çok esaslı değişiklikler yapılacağı kanaatinde. Gerek 3 Kasım, gerekse 22 Temmuz seçimlerinden sonra, siyaset üreten isimlerin bakanlıklara kaydığını ve Genel Merkez’in zayıf kaldığına işaret eden Ünal, “15’e yakın Genel Başkan Yardımcısı var. İsimlerini saymakta zorlanıyoruz. Oysa bir partinin Genel Başkan Yardımcısı, ülkenin gündemini belirlemede, siyaset üretmekte çok etkili olmak durumunda. AK Parti Genel Merkezi’nin o noktalarda biraz zayıf kaldığı düşünülüyor. Buna göre bir yapılanmaya gidilecek.

AK Parti’nin Meclis ayağındaki değişiklikler

“Meclis ayağında da önemli değişiklikler olabilir. Meclis Başkanı değişebilir, Meclis’te Grup Başkan Vekilleri değişebilir, Grup Başkan Vekillerinden bazıları bakan olabilir, bakanlardan bir kısmı gruba kayabilir” diyen Ünal, bu değişimin takvimi için de Sonbahar’ı işaret etti. Ünal, “Sonbahar yeni bir dönemdir Meclis’te. Biliyorsunuz, mevcut Meclis Başkanı’nın görev süresi doluyor. Ya ikinci dönem de aday olur, devam eder, buna parti karar verecek; ya da yeni bir isim gelebilir” diye konuştu.

Bu konuda Yozgatlı siyasetçi Cemil Çiçek’in adını telâffuz eden Ünal, şunları söyledi:

Cemil Çiçek Meclis Başkanlığı için kabine dışı kalabilir

“ ‘Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek kabine dışı kalacak’ deniyor. Kabine dışı kalmasını da, Sonbahar’da Meclis Başkanı olmasıyla izah edenler fazla Ankara’da. Bunlar toto.. Bir bilgiden yola çıkarak söylemiyoruz ama şöyle AK Parti çevrelerine, havaya baktığımız zaman, her ne kadar ‘bakan toto’ da desek, çok da uzak ihtimal olarak değerlendirmemek lâzım. ‘Ömer Dinçer Başbakan Yardımcısı olabilir’ deniyor. Çok fazla kulağıma çarpan isimlerden birisidir. ‘Sadullah Ergin Meclis’ten kabineye kayacak’ deniyor. ‘Adalet Bakanı olabilir’ diyorlar…

Bozdağ’a bakanlık yok

‘AK Parti Grup Başkan Vekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ için bir kulis bilgisi var mı?’ şeklindeki sorumuza Ünal, “Hayır. Bekir Bozdağ’ın bakan olacağına dair bir değerlendirme bana ulaşmadı” diye cevap verdi.

Davudoğlu’nun Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor

Mustafa Ünal, Aksaray Milletvekili Lütfi Elvan’ın da yeni kabineye girebileceğinin konuşulduğunu belirtti. Ünal, Başbakan Erdoğan’ın Dış Politika Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Davudoğlu’nun Dışişleri Bakanı olmasına kesin gözüyle bakıldığını söyledi. Ünal, Dışişleri Bakanlığı’ndan alınacak olan Ali Babacan’ın da Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı’na uygun görüldüğünü söyledi.

Sebep başarısızlık değil

Mustafa Ünal, görevden alınacak olan bakanların hepsinin ‘başarısız’ görüldükleri için değiştirildiğini düşünmenin yanlış olacağının da altını çizdi.