23 Mayıs 2009 Cumartesi

Bir hastayı aynı günde hem Sorgun, hem de Turhal’da muayene olmuş gibi göstermişler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Medula sistemi sayesinde, bir hastanın aynı gün içinde hem Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, hem de Tokat’ın Turhal ilçesinde 3 defa muayene olmuş gibi gösterildiğini tesbit etti.

Yetkililer, yaptıkları hesapla vatandaşın 113 kilometre mesafedeki 2 ilçede 3 defa muayene olmasının mesai saatleri içinde mümkün olmadığını belirledi. Yolsuzluk yapan hastanelerden devlet zararının tahsili için müfettişler görevlendirildi.

SGK, Nisan ayından itibaren hastane ve eczaneleri on-line denetlemeye başladı.

Medula (Medulak) sistemiyle ay sonu beklenmeden faturalar anında incelendiği için usulsüzlüklere günlük müdahale imkânı doğdu.

Elektronik takibe ilginç örnekler takıldı. Adana’da bir hasta hiç muayene olmadan 100 defa ameliyata alınmış gibi gösterildi.

Başka bir hasta ise aynı gün içinde hem Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, hem de Tokat Turhal’da 3 kere muayene yapılmış gibi gösterildi.

Yetkililer, yaptıkları hesapla vatandaşın 113 kilometre mesafedeki 2 ilçede 3 defa muayene olmasının mesai saatleri içinde mümkün olmadığını tespit etti. Yolsuzluk yapan hastanelerden devlet zararının tahsili için müfettişler görevlendirildi.

Medula sistemiyle denetimin daha hızlı ve etkin hale geldiğini dile getiren SGK Destek Hizmetleri Genel Müdürü Recep Karapınar, Cihan Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Odasındaki ekrandan 10 büyük ildeki hastane ve eczaneleri izleyebildiğini belirten Karapınar, kısa süre içinde bütün Türkiye’yi monitörden izleyebilecekleri bilgisini verdi.

Her gün 180 bin reçete girişinin ekrandan takib edildiğini belirten Karapınar, uygulamaya alınan yeni Medulanın getirdiği yenilikleri anlattı.

Hastane ve eczanelerde yapılan hasta işlemlerinin dönem sonu beklemeden işlem sırasında anlık izlenebildiğini ifade eden Karapınar, bazı tetkik ve işlemlerin sayısal ve tarihsel denetiminin yapılmasıyla fazla ve gereksiz tahlillerin önüne geçildiğine işaret etti. Provizyon işlemlerine hastanın tedavi gördüğü branşların eklendiğini vurgulayan Karapınar, “Günlük bazda takip sağlanması ile bir tedavi kurumunda yatarak işlem gören hastanın, aynı zaman diliminde bir başka tedavi kurumunda muayene olmuş gibi gösterilmesinin önüne geçiyoruz” dedi.

Suistimallere anında müdahale

Medula sistemi ile hastanın kimlik bilgileri ile hangi hastanede, hangi doktora muayene olduğunun fatura bilgileriyle birlikte görülebildiğini belirten Karapınar, bu sayede SGK’ya gönderilen faturalarda suistimallerin önlendiğini kaydetti.

Karapınar, kurumsal raporlama sayesinde en çok işlemin yapıldığı alanların tesbit edilerek müfettişlerin o işlemlere yoğunlaştığını ve denetimlerin hızlandığını anlattı.

Genel Müdür, devletin kasasından haksız yere para çıkmasını önleyen Medula sisteminin Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından tescillendiğini söyledi.

Bir hastaya 93 defa MR (emar) çekilmiş!

Medula’ya takılan ilginç örnekler ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek cinsten. Bir hastaya bir yılda 93 defa MR ve tomografi çekilmiş gibi gösterilmiş. Hekimler bir yılda bu kadar MR ve tomografi çekilen kişinin, sağlam olsa bile hasta olacağını söylüyor.

Bir hasta 1 yılda 2 bin 500 defa hastaneye gidip tedavi olmuş; 1 gün içinde hem Tokat hem Yozgat’ta muayeneden geçmiş gibi gösterilmiş.

Adana’da bir hasta, hiç muayene olmadan 100’den fazla ameliyat geçirmiş olarak gözüküyor.