15 Nisan 2009 Çarşamba

Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ:
Genelkurmay muhalefetten daha demokratik


Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmanın, CHP ve MHP’nin yaklaşımlarından daha ileri ve daha demokratik olduğunu söyledi. Bozdağ, Org. Başbuğ’un görüşlerinin AK Parti’nin görüşlerine paralel olduğunu belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Kanal 24’ün canlı yayınında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmayı değerlendirdi.

Org. Başbuğ’un konuşmasının ‘buyurgan’ değil ‘değerlendiren’ bir özellik taşıdığını belirten Bozdağ, “Hem konuları analiz etme bakımından, hem de üslûp bakımından çok çok önemli. Anlamlı, olumlu değişimleri içeren bir konuşma olarak ortaya çıktı” dedi.

Son kararı siyasî irade verir

Bozdağ, Org. Başbuğ’un, asker-sivil ilişkilerinde askerin görüşlerinin alınmasının önemli olduğunu ama her konuda olduğu gibi bu konularda da nihaî kararın sorumluluğunun siyasal iktidarda olduğunu ifade ettiğine dikkat çekti.

Türkiye halkı

Org. Başbuğ’un kullandığı “Türkiye halkı” ifadesini de “yeni bir yaklaşım” olarak nitelendiren Bozdağ, şöyle konuştu:

“Önemli bir açıklama, alt kimliklerin bir zenginlik, bir kültürel değer olduğunu, insanların bunu yaşamasının, ifade etmesinin normal ve doğru olduğunu ama bunları birleştiren bir üst kimliğin bulunduğunu ve bu kimlikte de o alt kimliklerin birleşmesinin doğru, ona baskın bir yapı ortaya koymasının ise yanlış olduğuna dair bir değerlendirme yaptı.

Sayın Başbakanımız ve AK Parti olarak biz de bu anlamda görüşlerimizi uzun zamandan beri dillendiriyorduk. Sayın Genelkurmay Başkanımızın bu değerlendirmeleri, hem Cumhuriyet Halk Partisi’nin hem de Milliyetçi Hareket Partisi’nin değerlendirmelerinden daha ileri, daha demokratik, daha kucaklayıcı bir tavrı ortaya koyan bir yaklaşım. Bizim değerlendirdiğimiz ve ortaya koyduğumuz görüşlere paralel bir görüş ama muhalefet partilerinin ortaya koyduğu yaklaşımları değerlendirdiğiniz zaman, muhalefetten daha ileri ve daha demokratik bir yaklaşımı ortaya koyduğunu söylemek lâzım. Yani keşke Sayın Baykal da, Sayın Bahçeli de daha demokratik bir yaklaşım ortaya koymuş olsa.”

Atatürk’ün yaklaşımı

Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un konuşmasının, Atatürk’ün bu konulardaki beyanlarına atıfta bulunarak, Atatürk’ün, Cumhuriyet’in başında ortaya koyduğu yaklaşımını yeniden dillendiren bir konuşma olduğunu söyledi. Bozdağ, “Yeni ortaya çıkmış bir yaklaşım da değil. Olan bir yaklaşımı sahiplenmek, ifade etmek anlamında ortaya çıkmıştır” dedi. Bozdağ, şöyle konuştu:

Genelkurmay muhalefetten daha demokratik

“Bu alt kimlik-üst kimlik tartışmalarını takip ettiğiniz zaman, CHP’nin bu konuda söylediği çok sözler var, MHP’nin söylediği çok sözler var, genel başkan düzeyinde, siyasî temsilciler düzeyinde. Onlara baktığınız ve ikisini mukayese ettiğiniz zaman insan şaşırıyor. Birisi Genelkurmay Başkanı, askerî bir kişilik, askerî bir kimlik, yaklaşımı ortada. Öte yandan, sivil siyaset ve demokratik bir yapı içerisinde yer alan kurumlar, onların yaklaşımı daha farklı bir noktada duruyor. Ben onun için Genelkurmay Başkanımızın bu yaklaşımını hem demokratik, hem kucaklayıcı ve Türkiye’deki insanların birlikte yaşama iradesini güçlendirici bir yaklaşım olarak görüyorum.”