16 Nisan 2009 Perşembe

Şarkı yarışmasının sesi duyulmuyor

Yozgat Valiliği, Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan Sürmeli Festivali kapsamında şarkı yarışması düzenledi. Ancak, yarışmanın duyurusunun yeterince yapılmadığı belirtiliyor. Mahallî basın ve Yozgat sivil toplum kuruluşları da, konuya ilgisiz kalmakla eleştiriliyor.

Yozgat Valiliği, ‘Türk kültür mirası içinde Yozgat’ın yerinin canlı tutulması amacıyla’ “Yozgat Sürmeli Festivali Türk Sanat Müziği Şarkı Yarışması” düzenledi. Yarışma, seçici kurul üyeleri, jüri üyeleri, Yozgat Valiliği mensupları ile bunların birinci ve ikinci derece yakınları dışında herkese açık.

Yarışma sonunda birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin TL. ödül verilecek. Mansiyona değer bulunan 7 eserin sahibi de bin 500’er TL ile ödüllendirilecek.

Ancak, yarışmanın duyurusunun yeterince yapılmadığı belirtilirken, mahallî basın ve Yozgat sivil toplum kuruluşları da, konuya ilgisiz kalmakla eleştiriliyor.

Daha etkin bir duyuru için neler yapılabilir?

Yarışmaya katılım oranının yükseltilmesi ve Yozgat Türk Sanat Müziği repertuvarına nitelikli eserler kazandırılabilmesi için, (çok geç kalınmış olmasına rağmen) daha etkili bir duyuru yapılması gerektiği belirtilirken, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuluyor:

- Yarışmanın duyuru metni ve şartnamesi, ulusal gazetelerin, kültür-sanat dergilerinin ve televizyonların kültür-sanat servislerine Valilik kanalıyla gönderilebilir.

- Ulusal televizyon ve radyo kanallarında yayınlanan müzik programlarının yapımcı ve sunucularıyla doğrudan irtibata geçilerek, kısa süreli de olsa röportajlar verilebilir.

- Yarışmanın duyuru metni ve şartnamesi, musikî cemiyetlerine gönderilebilir.

- Gerek Yozgat’ta gerekse Yozgat dışında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları, üyelerini bu yarışmadan haberdar ederek, duyurusunun yaygın bir şekilde yapılmasını isteyebilir.

- Şarkı yarışmasının, güftesi (sözleri) itibarıyla şairleri de yakından ilgilendirdiği hatırlatılarak, şairlerin de dikkati çekilebilir. Bu konuda, Türk Edebiyatı gibi edebiyat dergileriyle irtibata geçilebilir.

- Yozgat mahallî basını, internet sitelerine yarışma banner’ları yerleştirebilir. Kültür-sanat sayfalarında bu konuyu gündemde tutabilir. İrtibat hâlinde oldukları ulusal basındaki gazetecilerden, yarışma duyurusu konusunda yardımcı olmalarını isteyebilir.