28 Nisan 2009 Salı

İnan Soyer, “üniversite şartı” haberini düzeltti

Yozgat Haber gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, “AKP üniversiteli arıyor” başlığıyla manşetten yayınlanan haberi, ertesi günkü köşe yazısında düzeltti. İnan Soyer, köşe yazısında, “üniversiteli önşartı”nın bir prensip kararı olduğunu, bağlayıcı olmadığını; kanunen lise mezunlarının hatta ortaokul ve ilkokul mezunlarının da aday olabileceğini yazdı.

Haberdeki iddia neydi?

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan “Yozgat Haber” gazetesi, “AKP üniversiteli arıyor” başlığıyla manşetten yayınladığı haber-yorum’da, “AKP Genel Merkezi’nin başkan adaylarına üniversite mezunu şartı getirdiğini” ileri sürmüştü.

Yozgat Haber’in Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer’in “birebir görüştüğü” ileri sürülen “AK Parti üst düzey yöneticileri”ne dayandırılan haberde, üniversite mezunu olmayanların AK Parti İl Kongresi’nde İl Başkanlığı’na aday olamayacakları iddia ediliyordu.

Yozgat Haber’in Genel Yayın Yönetmeni İnan Soyer, “Ya münasip bir aday bulunmazsa?” başlıklı yazısında, manşetten yayınladıkları haberdeki bazı iddiaları düzeltti.

Yazısına “Önce bir yanlışı tashih etmem gerekiyor” ifadesiyle başlayan Soyer, seçme ve seçilme kriterlerinin kanunlar tarafından belirlendiğini belirttikten sonra, şunları yazdı:

Lise mezunları da aday olabilir

“Bu bakımdan, AKP Genel Merkezi’nin üniversiteli önşartı, bir prensip kararı bağlamında ele alınmalıdır. Dolayısıyla, partili her lise mezunu, hatta ortaokul ve ilkokul mezunu, AKP İl Başkanlığı için adaylığını koyabilir. Dünkü manşet haberdeki “olamayacak” vurgumuz, iradenin beklentisini / arzusunu yansıtmaya matuf bir değerlendirmeden ibarettir.”

Lise mezunlarının önü kesilecek

Manşet haberdeki ve önceki yazısında yer alan kesinlik ifade eden cümleleri bu şekilde düzelten İnan Soyer, lise mezunu adayların başkan olamayacakları iddiasını ise başka ifadelerle sürdürdü. Soyer, iddiasını şöyle özetledi:

“Öngörüm o ki, üniversite mezunu olmayan aday adayı mümkünse ikna edilmek suretiyle, mümkün değilse, yalnızlaştırmak gibi başka unsurlar devreye sokularak devre dışı bırakılacak.”