4 Ocak 2009 Pazar

Devlet Kürt vatandaşlarını kucaklıyor
Yozgat Milletvekili Ekici karşı çıkıyor

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kürt vatandaşlarının dış güçler tarafından yanlış bilgilendirilip devlete karşı kışkırtılmasının önüne geçmek için, TRT’nin bir kanalını Kürtçe yayına tahsis etti. Kürtçe yayın yapan TRT 6, 1 Ocak 2009'dan itibaren resmen yayına başladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ise, TRT 6’nın Kürtçe yayına başlamasının Türkiye’ye zarar vereceğini ileri sürdü. Ekici’nin devlet politikasıyla çelişen bu tavrına bir anlam verilemedi.

Roj TV’ye TRT Şeş tokadı

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kürt kökenli vatandaşları yanlış bilgilerle devlete karşı ayaklanmaya teşvik eden dış güdümlü yayınlara karşı stratejik bir hamle yaptı.

Devlet televizyonu TRT’nin bir kanalı, 1 Ocak’tan itibaren Kürtçe yayın yapmaya başladı. Bu sayede, uydu üzerinden Türkçe ve Kürtçe yayın yapan terör örgütü PKK’nın yayın organı Roj TV’nin etkisi de önemli ölçüde kırılmaya başlandı. TRT 6’nın bu yayını, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Kürt vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Kürtçe konuşan vatandaşlar, PKK’nın Roj TV’si yerine, Devlet kanalı TRT 6’yı izlemeyi tercih ediyor. TRT 6’nın yayınlarının Kuzey Irak’tan da izlenebiliyor olmasının, Türkiye’nin Irak politikasına da önemli bir katkı sağlayacağına işaret ediliyor.

Devlet yeni bir hamleye daha hazırlanıyor

Devlet, bu stratejik hamlenin ardından ikinci bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya özcan, Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri açmak için hazırlıklara başladıklarını bildirdi.

Kürtçe yayın, devlet kararı

Devletin bu uygulamalarının, Kürt vatandaşların yabancı devletlerin ve yabancı istihbarat teşkilatlarının kontrolüne girmesini engelleyerek, devlet-millet kaynaşmasını kuvvetlendireceğinin altı çiziliyor.

Atılan bu adımların, devletin temel kurumlarının ortak kararı olduğuna dikkat çekiliyor. Devletin yürütme organı olan hükümet tarafından uygulamaya konan bu stratejik hamlelerin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Millî Güvenlik Kurulu (MGK), Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) gibi devletin temel kurumları tarafından desteklendiği, alınan kararların sadece bir “hükümet politikası” değil, bir “devlet politikası” olduğu vurgulanıyor.

Ekici ve Baykal karşı çıkıyor

Devletin karar mekanizmalarında müzakere edildikten sonra başlatılan bu stratejik uygulamaya, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici’nin karşı çıkması ‘tuhaf’ karşılandı. Ekici, dün Yozgat’ta Önder Kültür Merkezi’nde düzenlenen MHP aday tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, TRT’nin Kürtçe yayın yapmasını, Türkiye’ye zarar verecek ve sıkıntılara sebep olacak bir uygulama olarak değerlendirdiklerini ve karşı çıktıklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, CNN Türk’te yayınlanan Ankara Kulisi programında, uygulamayı ‘devletin kurumlarının etnik çabaya destek olması’ şeklinde değerlendirerek yanlış bulduğunu belirtmiş, projenin Türkiye’nin ‘temel devlet anlayışı’na ters düştüğünü ileri sürmüştü.

Hiç yorum yok: