15 Ocak 2009 Perşembe

Şahmuratlı Köyü’ne 35 bin Dolar’lık proje desteği

Küresel Çevre Fonu, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü’nde uygulanan projeye 35 bin Dolar tutarında malî destek verdi. Söz konusu projeyle, çanak antenler güneş enerjisi ile çalışan ocak hâline getiriliyor. 35 bin Dolarlık kaynakla, sebze-meyve kurutma fırınları ile damla sulama sistemleri de geliştirilecek.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü’nde bulunan Kerkenes Harabeleri’nin kazı merkezi sorumlusu Françoise Summers tarafından, yenilenebilir enerji kullanımına yönelik hazırlanan projeye Küresel Çevre Fonu’ndan 35 bin Dolarlık destek geldi.

1993 yılında Kerkenes Harabeleri’nde kazı ve araştırma çalışmalarının başlamasıyla birlikte Şahmuratlı Köyü’nde kurulan kazı merkezinde yenilenebilir alternatif enerjiler konusunda çalışmalara başlayan Arkeolog Prof. Dr. Geofrey Summers’ın mimar eşi Françoise Summers tarafından Şahmuratlı Köyü’nün gelişimi ve kalkınması için hazırlanan proje, Küresel Çevre Fonu (Global Environment Facility-GEF) tarafından kabul edildi.

Şahmuratlı Köyü Muhtarı Osman Muratdağı, Françoise Summers’ın katkılarıyla “Şahmuratlı Köyü Kerkenesi Tanıtma Güzelleştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” kurulduğunu söyledi.

Muhtar Muratdağı’nın verdiği bilgiye göre, “Dernek himayesinde hazırlanan ‘Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması Projesi’, Küresel Çevre Fonu tarafından kabul edildi. Küresel Çevre Fonu’ndan projeye verilecek 35 bin Dolarlık kaynak, öncelikli olarak güneş enerjisi ile çalışan ve çanak antenlerle yapılan ocakların ve sebze-meyve kurutma fırınlarının damlama sulama sitemlerinin geliştirilmesinde kullanılacak.”

(Kaynak: kenthaber.com)

Hiç yorum yok: