8 Ocak 2009 Perşembe

461 kadın müteşebbise 289 bin 924 TL mikrokredi

Yozgat Mikrokredi Şube Müdürlüğü, aile bütçesine katkıda bulunmak için kendi işini kurmak isteyen ancak sermaye sıkıntısı çeken evhanımlarına kredi veriyor. Yozgat Mikrokredi Şube Müdürü Nihal Alan, Yozgat’ta bu güne kadar 461 kadın müteşebbise toplam 289 bin 924 TL mikrokredi verildiğini bildirdi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek, bu gün Mikrokredi Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, Şube Müdürü Nihal Alan’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nihal Alan, bu güne kadar 461 aileye toplam 289 bin 924 TL mikrokredi verildiğini bildirdi.

Vali Amir Çiçek, ziyerette yaptığı değerlendirmede, “Bu kredileri alan ev hanımları üretime yönelik projeler kapsamında aile bütçelerine katkıda bulunmaya başladılar. Zaten bu projenin amacı da bir iş fikri olan ancak bunu hayata geçirmekte sermaye sıkıntısı çeken dar gelirli aile bireylerinin, üretken birer birey olmasını, iş döngüsünün içine dâhil olarak ekonomik ve sosyal bir iyileşme göstermesini sağlamaktır” dedi.

Fakirler de zenginler kadar zeki ve çalışkandır

Yarın, Mikrokredi uygulamasının Türkiye’de de başlatılması için düzenlenen konferansın yıldönümü.

Projenin Türkiye'deki öncüsü AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, fakirlerin tembel olduğu, hiçbir iş yapamayacakları, üretken olmadıkları şeklindeki genel kanaatin yanlış olduğunu düşünüyor. 110 ülkede devam eden mikrokredi uygulaması da bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Akgül’e göre, fakirler de en az zenginler kadar zeki ve çalışkandır; fakat onlar bu hasletlerini ortaya çıkaracak bir imkân bulamadıkları için, üretime katılamıyorlar. Mikrokredi uygulaması ise onlara bu imkânı veriyor.

Mikrokredi projesi nedir?

Mikrokredi, yoksulları, başkalarına ihtiyaç olmadan, kendi işlerini kurarak iş sahibi olmaya ve gelir getirici bir faaliyetin içerisinde bulunmaya yönelten bir proje. Bu proje, sadece Türkiye’de değil, 110 ülkede uygulanıyor. 1976’da Prof. Muhammet Yunus tarafından Bangladeş’te başlatılan bu uygulama bugün Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa’nın neredeyse bütün ülkeleri, Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinin hemen hemen tamamında sürdürülüyor. Türkiye’de de 9-10 Haziranda İstanbul’da yapılan mikrokredi uygulamalarıyla ilgili konferanstan sonra, 11 Haziranda Diyarbakır’da bir uygulama başlatıldı. İlk krediler de Temmuz ayının sonlarında verilmeye başlandı.

Hiç yorum yok: