29 Kasım 2008 Cumartesi

Tarihî evleri incelemek üzere bir heyet geliyor

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Sivas Bölge Müdürlüğü’nden bir heyet, tarihî evlerde inceleme yapmak üzere Aralık ayının başında Yozgat’a gelecek.

Yozgat’taki tarihî binaların onarılıp turistik amaçlı olarak değerlendirilmesi amacıyla, Yozgat Valiliği ve Belediye Başkanlığı’nın girişimleriyle kurulan dernek, çalışmalarını sürdürüyor.

Kısa adı TAYEKDER olan Yozgat Ev ve Konaklarını Koruma ve Yaşatma Derneği, Yozgat Müze Müdürlüğü’nde bir toplantı yaptı. Toplantıda Dernek Genel Sekreteri Ali Taşar, 12 adet tescilli evin belirlenerek yapım, bakım, onarım ve yeniden inşa işlemleri için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Taşar, bu kapsamda Bozok Üniversitesi Şehircilik Planlama Bölüm Başkanlığı’nda görev yapan öğretim üyesi Yaşar Bahri Ergin ile gerekli teknik görüşmelerin yapıldığını ve bilgiler alındığını vurguladı. Taşar, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Sivas Bölge Müdürlüğü’ne yazılar yazarak ekip talep ettik. 1 veya 2 Aralık tarihlerinde Yozgat’a gelecekler” dedi.

12 ev tamir edilecek

Taşar’ın verdiği bilgiye göre, belirlenen tarihî evlerin bir kısmının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Evlerin bir kısmının basit tamirat işleri bulunurken, bir kısmının ise esaslı bir tamirattan geçirilmesi gerekiyor.

Yeniden yapılması gereken evler şunlar: Erkılıç evi, Eryaşar evi, Candan evi, Yılmazer evi, Mühür evi.

Basit tamirat isteyen evler ise şöyle sıralanıyor: Yeşilkaya evi, Alıcı evi, Alper evi, Yurdakul evi, Alper evi.

Şu evlerin ise esaslı bir tamirattan geçmesi gerekiyor: Çakan evi, Yiğitbaşı evi.

Taşar, zaman darlığından dolayı bu 12 evden bazılarının tamiratının 2009 yılı ödenek teklifine kalabileceğini belirtti.

Yozgat’taki tarihî evlerin tamiratı, TAYEKDER vasıtasıyla Kültür ve Turzim Bakanlığı ile TOKİ’den temin edilecek olan ödenekle yapılacak.

Hiç yorum yok: