24 Nisan 2013 Çarşamba

Ödüllü tesis mahkeme kararıyla mühürlendi Belediye, katı atık bedelini faturalardan kaldırdı

Tesis 3 kez ödüllendirilmiş, belediyeye bir kepçe kazandırmıştı...
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 2009 yılında hizmete açılan ve ‘En Çevreci Belediyeler’ yarışmasında ikinci olup Yozgat Belediyesi’ne  ‘Eskavatör Kepçe’ kazandıran Katı Atık Bertaraf Tesisi, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle mahkeme kararı ile kapatılıp mühürlendi.

Yapılan soruşturma sonucunda da, tesisin kurulması konusunda hazırlanan raporda imzaları bulunan Yozgat İl Özel İdaresi’nde görevli 5 teknik personel hakkında da soruşturma başlatıldı.

Yozgat Belediyesi de, su faturasıyla birlikte tahsil edilen katı atık bedeli olan 6 TL’yi faturadan kaldırdı.

Bakanın açtığı tesis 3 ödül almıştı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 2009 yılında hizmete açılan ve çevre konusunda birçok ödüle sahip Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Bertaraf Tesisi, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle mahkeme kararı ile kapatılıp mühürlendi.

Kepçe töreni...
2009 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘En Çevreci Belediyeler’ yarışmasında ikinci olup, ‘Eskavatör Kepçe’ kazanan Yozgat Belediyesi, 2011 ve 2012 yıllarında da yine çevre konusunda Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirildi. Son olarak AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Yaşanabilir ve Estetik Şehirler’ konulu 4’üncü Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda mansiyon ödülüne layık bulundu. Çevre konusunda birden fazla ödülü müzesine taşıyarak gündeme gelen Yozgat Belediyesi, bu kez çevreye verdiği zararla yargılanıp, hüküm yedi.

Atık Toplama Tesisi mühürlendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından temeli atılıp, 2009 yılında da hizmete açılan Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin bulunduğu bölgedeki Azizli Bağları ve Salmanfakılı köylüleri, atıklarının iyi depolanıp muhafaza edilmediği iddiasıyla çevreye ve insan sağlığına zarar verdiğini ileri sürüp yargıya başvurdu. Bilirkişi tarafından bölgede yapılan incelemede, tesislerden kaynaklanan sebeplerle suların kirlendiği, çevreye dağılan atıkları yiyen hayvanların ise hastalandığı, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği belirlendi. Yozgat İdare Mahkemesi, tesisin kapatılması kararı verdi. Kararın Yozgat Valiliği’ne intikalinin ardından tesis mühürlendi. Tesise getirilen atıklar geri götürüldü.

Tesise rapor veren 5 personele soruşturma

Bu arada yapılan soruşturmada, tesisin kurulması konusunda hazırlanan raporda imzaları bulunan Yozgat İl Özel İdaresi’nde görevli 5 teknik personel hakkında da soruşturma başlatıldı. Yargının kapatma kararı sonrasında bir açıklama yapan Azizli Bağları Köyü Muhtarı Ali Koçaslan, tesisin yapılmadan önce ilgililerle görüştüklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Tesisin çevreye hiç bir zarar vermeyeceği, Avrupa’nın son teknolojisinin kullanılarak toplanan atıkların ayrıştırılıp sonrasında da değerlendirileceği belirtildi; ama gördük ki tesis etrafa hastalık yayıyor. Buradaki pislikler tarım alanlarına akıyor, zarar veriyor. Hayvanlarımız, yedikleri atıklardan zehirleniyor. İlgililerden, yetkililerden bölgede yaşayanların genel sağlık taramasına tabi tutulmasını istiyoruz.”

Belediye, katı atık bedelini faturadan kaldırdı

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, su faturasıyla birlikte tahsil edilen katık atık toplama ve depolama bedeli olan 6 TL’yi Nisan ayı itibariyle su faturalarından kaldırıldığını bildirdi. Başer, “Katı atık toplama ve depolama bedeli olan 6 TL, su faturasına yansıtılıyordu. Dolayısıyla vatandaşımız da bu sebeple su faturasını yüksek ödediğini belirtiyordu. Biz de belediye olarak bu katı atık toplama ve depolama bedelini su faturalarından kaldırdık. Nisan ayı itibariyle su faturası ödeyecek abonelerimiz 6 TL daha düşük ödemiş olacak” diye konuştu.

Yozgat’ın içme suyunun yaklaşık 40 kilometre mesafeden elektrikle geldiğini ifade eden Başkan Başer, “Suyumuz elektrikle geldiği için topladığımız su parası, ödediğimiz elektrik parasını zor karşılamaktadır. İnşallah Musabeyli Köyü’nde yapımı süren Cemil Çiçek Barajı tamamlandığında Yozgat’ın uzun süreli su ihtiyacı karşılamış olacak ve Yozgat daha ucuza su kullanma imkanına kavuşacak” dedi.

Hiç yorum yok: