21 Haziran 2009 Pazar

Yozgat halkı Belediye’den cevap bekliyor:
Katı atık tesisi hakkındaki iddialar doğru mu?

Yozgat Belediyesi’ne “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikincilik ödülü kazandıran Katı Atık Depolama Merkezi’nin, ciddi ölçüde çevre kirliliğine sebep olduğu ve halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğu iddia ediliyor.

“Yozgat Haber” gazetesi, Katı Atık Depolama Tesisi’nde sızıntı olduğuna ve bu sızıntının derelere karıştığına dair iddiaları gündeme getirdi. Gazetenin ciddi iddiaları gündeme taşıyan 2 haberi hakkında Belediye’den henüz hiçbir açıklama gelmedi. Yozgat kamuoyu, iddiaların doğru olup olmadığını bilmek istiyor…

Yozgat’ın günlük gazetelerinden “Yozgat Haber”, 18 Haziran 2009 tarihinde “Katı Atık Tesisi tehlike saçıyor”, 20 Haziran 2009 tarihinde de “Hani çevreciydik?” başlığıyla yayınladığı 2 ayrı haberde, Yozgat Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi hakkında ciddi iddialara yer verdi.

Zehirli sular derelere karışıyor

“Katı Atık Tesisi tehlike saçıyor” başlıklı habere göre, Salmanfakılı Köyü’nün yakınlarında, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın katkıları ve 22 belediyenin iştirakiyle yapılarak, 29 kasım 2007 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından resmî açılışı yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Merkezi’nin su depolama havuzlarında sızıntı var. Bu sızıntı derelere karışıyor ve halk sağlığı açısından ciddi ölçüde tehlike oluşturuyor.

Habere göre, söz konusu tesise 1 kilometre mesafede bulunan Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan, tesisten sızan atık sularının derelere karıştığının “Jandarma Çevre Timi” tarafından tutanakla tesbit edildiğini belirterek, tesisten şikâyetçi olduklarını, yetkililerin tedbir almalarını beklediklerini söyledi.

Bir köpeğin ağzında bebek ölüsü gördük

Koçaslan, buradaki poşet ve atıkları yiyen koyunların öldüğünü, çoban köpekleri ile başıboş köpeklerin de tesisteki tıbbî atıklarla beslendiklerini iddia etti.

Koçaslan, birçok kişi ile birlikte kendisinin de bir köpeğin ağzında “bebek ölüsü” gördüğünü anlatırken, “Gözlerimize inanamadık” dedi. Koçaslan, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Hayvanlar insan eti yiyor, ameliyat artıklarını yiyor. Çocuklarımızı çoban köpeklerine yaklaştırmıyoruz. Köylüler bağ ve bahçelerine gidemiyor. Çocuklarımıza bir şey olursa bunun sorumlusu kim olacak, derdimizi kime anlatacağız?”

Veteriner raporları var

Habere göre, Katı Atık Düzenli Depolama Merkezi, açılışından bu güne kadar geçen süre içerisinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı alınmadan faaliyet gösteriyor.

Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan, “Çevre köylerin izni olmadan yapılan bu tesis, yasalara uygun olarak faaliyet göstermiyor. Atık havuzlarında tutulması gereken pis sular, çevredeki derelere karışıyor, oradan da Delice Irmak ve Kızılırmak’a kadar gidiyor. Tesisin köy meralarının tam ortasında bulunması nedeniyle, burada otlayan hayvanlarımız, içtikleri sudan ve çevreye dağılan poşetleri yedikleri için ölüyorlar. Bunu veteriner raporlarıyla tespit ettik” dedi.

Muhtar Kılıç: Şikâyetimizden bir sonuç alamadık

Salmanfakılı Köyü’nün Muhtarı Abdullah Kılıç ise, köy meralarının tahrip edildiğini ve tesisten sızan pis suların derelere karıştığını belirterek “Başıboş köpekler ve yabanî hayvanlar da bu çöplükten besleniyor. Herhangi bir hastalığın buradan tüm çevreye yayılma ihtimali çok yüksek. Gerekli yerlere şikâyetimizi bildirdik, ancak bir sonuç alamadık” dedi.

DDY tedbir alınmasını istedi

“Yozgat Haber” gazetesinin haberine göre, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DDY) İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Haziran 2009 tarihinde Yozgat İl Özel İdaresi’ne gönderilen resmî yazı ile, Katı Atık Depolama Tesisi hakkında gerekli tedbirlerin alınması istendi.

DDY İnşaat Dairesi Başkanı Mustafa Babal’ın imzasıyla gönderilen yazıda, “Demiryolu ile katı atık tesisleri arasında kot farkı olması, katı atıkların sürekli olarak birikerek yükselmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, demiryolu sahasına akmaların önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda belediye tarafından hazırlanacak istinat duvarı projesinin kuruluşumuzca uygun görülmesi kaydıyla yapı ruhsatı ve yapı kullanma ruhsatı verilmesi uygun mütalâa edilmektedir” denildi.

Ödül, hangi kriterlere göre verildi?

“Yozgat Haber” gazetesi, 18 Haziran’da yayınladığı haberden sonra, 20 Haziran’da da aynı konunun ele alındığı “Hani çevreciydik?” başlıklı haberi manşetten yayınladı.

Haberde, söz konusu tesisin Yozgat Belediyesi’ne “En Çevreci Belediyeler Yarışması”nda ikincilik ödülü kazandırdığı hatırlatılarak, çevreye zarar veren bir tesisin ödüle lâyık bulunması eleştiriliyor. Ödülün, “ciddi bir araştırma, inceleme yapılmadan afakî olarak verildiği” ileri sürülürken, “Ödül, hangi kriterlere göre verildi?” sorusuna cevap isteniyor.

Belediye bu tesisle “çevreci belediye” ödülü almıştı

Yozgat Belediyesi, Atık Depolama Merkezi ile, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen “En Çevreci Belediyeler” yarışmasında ikinci olmuştu. Yozgat Belediyesi’ne ödül olarak iş makinelerinden “eskavatör kepçe” verilmişti.

(Yozgat Muhabir)