21 Haziran 2009 Pazar

TZOB Başkanı Bayraktar’ın Yozgat endişesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Buğday alım fiyatının 50 kuruş olarak açıklanmasına rağmen, piyasada 41,5 Kuruşa kadar düştüğünü belirterek, “Hasat başladığı zaman, özellikle Konya, Ankara, Yozgat, Çorum gibi illerimizde buğday alım fiyatının daha da aşağı düşmesinden endişe ediyoruz” dedi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Bayat köyündeki bir buğday tarlasında çiftçilerle bir araya geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, bazı bölgelerde hasadın başladığını ancak verimlilik rakamlarının istenilen düzeyde olmadığını bildirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından buğdayın 50 kuruştan alınacağının açıklandığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

''TZOB olarak maliyet hesabımız 61 kuruştu. Buğday taban fiyatı 50 kuruş olarak açıklandı. Ancak piyasaya baktığımızda fiyatların 41,5 kuruşa kadar düştüğünü görüyoruz. TMO'nun alım yaptığı yerlerde 50 kuruştan buğday veren üreticimiz yok gibidir. Çiftçi geçen yıl 56 kuruştan buğday verdi. Bu yıl benim çiftçim 41 kuruştan 40 kuruştan buğday teslim ediyor. Geçen yılki fiyatın yaklaşık yüzde 26 altında bir fiyatla piyasaya buğday veriyor.''

Açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiyi mağdur ettiğini ileri süren Bayraktar, ''Özellikle Konya, Ankara, Yozgat, Çorum gibi illerde hasat başladığı zaman buğday alım fiyatının daha da aşağı düşmesinden endişe duyuyoruz” dedi.