9 Nisan 2018 Pazartesi

Roma Hamamı etrafındaki binaların yıkımına başlandı


Yozgat’ın Sarıkaya İlçesinde bulunan ve tarihi 2 bin yıl öncesine uzanan Roma Hamamı’nın toprak altındaki diğer bölümlerinin de ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan istimlâk çalışmaları, devam ediyor. Bu amaçla, tarihî kalıntıların etrafındaki bazı binaların yıkım çalışmaları başladı.

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Halıcı ve Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel ile birlikte, tarihî alandaki binaların yıkımı sırasında denetim ve incelemelerde bulundu.

Yıkımlar tamamlandıktan sonra kazı çalışmalarına devam edilecek

Roma Hamamı kalıntıları
Roma Hamamı’nın turizme ve ekonomiye kazandırılması için 2010 yılında Yozgat Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sarıkaya Belediyesi’nin işbirliğinde başlatılan çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini belirten Vali Yurtnaç, “O dönemde yapılan çalışmalar neticesinde hamamın sütunları ve yarı olimpik havuzu gün yüzüne çıkarıldı. Bu tarihî yapının etrafını kazdıkça yer altından tarih fışkırıyor. Daha önceki yıllarda buralara binalar, iş yerleri, apartmanlar yapılmış. Bu yapıları kamulaştırdık ve yıkımıma başladık. Yıkımlar tamamlandıktan sonra kazı çalışmalarına devam edilecek. Biz, inanıyoruz ki bu tarihî yapı çok geniş bir alana yayılıyor” dedi.

Turistlerin Yozgat’a ulaşımları kolaylaşacak

“Dünya üzerinde ayakta kalabilen ve 2 bin yıldır sıcak suyu akan iki yapıdan bir tanesi İngiltere’de diğeri ise Yozgat’ta” diyen Vali Yurtnaç, yakın gelecekte havaalanının hizmete açılması ve hızlı tren seferlerinin başlamasıyla birlikte, Yozgat’ın tarihî ve turistik yerlerini görmeye gelecek olan turistlerin ulaşımının da kolaylaşacağını ifade etti.

Vali Yurtnaç, Yozgat turizminin geliştirilmesi için yapacakları çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

Sarıkaya’ya 5 yıldızlı otel yapacağız

“Kendimize hazırladığımız bir yol haritası var. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yapacağız. Tarihî bölgelerimizi içeren bir yol haritası oluşturarak bu bölgeye turist çekmek istiyoruz. Sarıkaya’da yüksek standartlı, 5 yıldızlı, 200-250 yataklı bir otel yaparak buraya gelen turistlerin konaklamalarını sağlayacağız. Toplantı salonları ile Bozok Üniversitesi’nin yapacağı fizik tedavi birimleri ile kaplıca ve termalde sağlık turizmini burada gündeme getireceğiz. 2 bin yıllık tarihin karşısında da turistler konaklama imkânı bulacak.”

Hiç yorum yok: