Büyüknefes Projesi masada |
Vali Yazıcı, Tavium Antik Kenti’nin bulunduğu Büyüknefes köyünde yaptığı gezi ve incelemelerde Yozgat’ın tarihi ve doğal güzelliklerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Yozgat’ın coğrafî konumu itibariyle tarım ve hayvancılığın yanı sıra tarihi ve doğal zenginliklerini de bünyesinde barındırdığını ifade eden Vali Yazıcı, Büyüknefes Köyü’nde zamanla gün yüzüne çıkan tarihi eserlerin köydeki vatandaşlarca bahçe duvarlarında kullanıldığını anlattı.
Köyde uygulanacak Arkeo-Park Projesi ile de bu eserlerin bir araya getirilerek sergileneceğini ve koruma altına alınacağını kaydeden Vali Yazıcı, “Bu sayede Büyüknefes Köyü açık hava müzesi konumunu alacak. Hedefimiz proje ile tarih ve kültür turizmine yönelik turizm altyapısını iyileştirmek suretiyle bölgedeki turizmin gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. Arkeo-Park’ın oluşturacağı katma değer ve turizm gelirlerinden köy halkı başta olmak üzere tüm bölge halkı faydalanacak. Arkeo-Park’ı yılda en az 15 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Yozgat’ın turizm varlıkları
Yozgat’ta tarihi dokunun her alanda kendini hissettirdiğini kaydeden Vali Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Kentimiz sınırlarında, Çeşka Kalesi ve Yeraltı Şehri, Kerkenez Antik Şehri Pteria, 1516 yılında yaptırılan Karabıyık Köprüsü, Almanların atalarının göç ettiği belirtilen, Galatların bir kolu olan Trokmilerin başkenti Tavium (Büyüknefes köyü), 1779 yılında yaptırılan Çapanoğlu Cami, bünyesinde 600 yıllık tarihi karaçamları bulunduran Türkiye’nin ilk millî çamlığı, 1862 yılında yaptırılan Akdağmadeni Kilisesi, 13. yüzyılda yaptırılan Behramşah Kalesi gibi çok sayıda tarihi ve doğal zenginlik bulunuyor.”
Yozgat Valiliği, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ve İl Özel İdaresi ile tarihî eserlerin gün yüzüne çıkması için projeler hazırladıklarını söyleyen Vali Yazıcı, şu açıklamada bulundu:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder