İlçede çıkarılan ametist taşı |
Aydıncık Halk Eğitim Merkezi, sağlık alanında ve takı-mücevher yapımında kullanılan ametist taşının istihdama ve turizme katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi amacıyla, İşsizliğe Karşı İş Eğitimleri Projesi çerçevesinde kursiyerlere “Yarı Değerli Mücevher Taşları İşlemeciliği”, “Süs Taşı Arama ve Madenciliği”, “Kişiye Özel Takı Tasarımı Uygulama ve Teknikleri Eğitimi” veriyor.
Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen Halk Eğitim Merkezi Yıl Sonu Sergisi’nin açılışı münasebetiyle Aydıncık ilçesine giden Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, taş işleme atölyesini de ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yazıcı, burada yaptığı değerlendirmede, ametist taşı işlemeciliğinin Aydıncık ilçesinde yaygınlaştırılması hâlinde büyük bir gelir elde edilebileceğini söyledi.
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı |
“Rezerv ve çeşitlilik açısından kıymetli taşlar, ilçemizin çoğu yerinden çıkarılıyor. Bu yarı değerli taşların (ametist, kuvars, kalsedon, akik) işlenerek bölge ve ülke ekonomisine kazandırılması ve yeni istihdam alanı oluşturulabilmesi için farklı projeler hazırlıyoruz.”
Aydıncık Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı “İşsizliğe Karşı İş Eğitimleri Projesi”nin, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildiğini vurgulayan Vali Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Proje kapsamında gerekli makine ve teçhizatın büyük bir kısmı alındı. Taş atölyesi ve kuyumculuk sınıfı kuruldu. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi ve Yozgat İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliğiyle 15 kursiyere kurs verilmeye başlandı. Kıymetli taş takısı kursumuz, 3 aydır devam etmektedir. Vatandaşlarımızın kursa ilgisi oldukça yüksek. Zamanla kursiyer sayımızı da artırmayı planlıyoruz.”
Kursiyerlere kişisel atölyeler açacağız
Kursiyerlere proje desteği de vereceklerini anlatan Yazıcı, “Kurs alanlara proje desteği sağlanarak kişisel atölyelerinin oluşturulmasını sağlayacağız. Hem kendilerine hem de bölge ekonomisine katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Bölgemizdeki vatandaşlarımıza bu alanda yeni bilgi ve beceriler kazandırılarak bu alanda iş eğitimlerinin verilmesi ve böylelikle bulundukları bölgeye ve topluma sosyal ve ekonomik katkıda bulunarak sürdürülebilirliği olan bir eğitim ve istihdam merkezi oluşturulması düşünüyoruz” dedi.
Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile bölgede kıymetli taşlarla ilgili rezerv çalışması yapılacağını da belirten Vali Yazıcı, Jeoloji Bölümü öğrencilerinin staj çalışmalarını bu yaz Aydıncık’ta yapacaklarını kaydetti.
Erzurum kehribarına rakip
Aydıncık’ın, Yozgat’ın şirin bir ilçesi olduğunu belirten Vali Yazıcı, “Bu gibi şirin ilçelerimizde mahalli imkânların değerlendirilmesi, ekonominin güçlendirilmesi açısından çok büyük önem arz ediyor. İlçemizde de doğal kaynaklarından çok güzel bir taş çıkıyor. Erzurum’da da bu kehribar taşı. Ametist taşı, doğada bulunuyor. Bu taşın işlendikten sonra süs eşyası, bir takım ziynet ve takılarda kullanılıyor. Belli ölçüde bu işleri çoğaltır ve yaygınlaştırırsak turistik eşya yapımında ilçemize bir gelir sağlayacağını düşünüyoruz. İnşallah -şu an bir çıraklık dönemi- daha da geliştirip yaygınlaştırmayı planlıyoruz. İlimiz açısından bir gelir kaynağı olmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Ametist taşı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder