16 Nisan 2013 Salı

Orta Anadolu Barolarından ortak bildiri

19 barodan ortak bildiri
13-14 Nisan 2013 tarihinde Kayseri Barosu Başkanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan “Orta Anadolu Bölge Baroları” toplantısında imzaları bulunan baro başkanları, ortak bildiri yayınladılar.

Bildiride, Kayseri, Yozgat, Osmaniye, Kütahya, Düzce, Burdur, Manisa, Ordu, Adıyaman, Gümüşhane, Malatya, Çorum, Elazığ, Afyon, Tokat, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Sivas ve Konya Baro Başkanlarının imzaları bulunuyor.

Yeni Anayasa, yargı bağımsızlığı, hukuk eğitimi ve 25-26 Mayıs tarihinde yapılacak olan Türkiye Barolar Birliği Başkan ve Kurul Üyeleri seçimleri konularını kapsayan 5 maddelik ortak bildiri şöyle:

1-      Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik alanında bulunan herkes, haklar ve özgürlükler konusunda eşit ve kardeştir. İnsanlık onuru herkes için vazgeçilmez, üstün ve dokunulmaz bir değerdir. Yapılması düşünülen yeni anayasada “insanlık onuru”na mutlaka vurgu yapılmalı ve kamu otoritesinin bu değere saygı göstermek ve onu korumakla yükümlü olduğu açıkça belirtilmelidir. Herkes; temel haklar başta olmak üzere, siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer hak ve özgürlükleri herhangi bir dışlanma, horlanma veya insanlık dışı muameleye tabi tutulmaksızın, evrensel hukuk kuralları çerçevesinde özgürce kullanmalıdır.

2-      Ülkemizin hukuk ve siyasi yapılanma süreci; her türlü önyargı, tabu ve bağnazlıklardan arınarak, evrensel değerler ve toplumsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, iyi değerlendirilmelidir. Toplumsal huzur ve barışın tesis ve idamesi için yetkili tüm kişi ve kuruluşlar sorumlu davranarak, katkı vermelidir. Toplumu ayrıştıracak, husumet, gerginlik ve çatışmaya neden olacak tutum ve davranışlardan özenle kaçınılmalıdır.

3-      İnsan hak ve özgürlüklerinin en önemli güvencesi bağımsız yargı ve tarafsız hâkim anlayışıdır. Hak ve özgürlüklerinin yargı kademesi başta olmak üzere diğer mercilerde adaletle yerini bulması etkili, kaliteli ve bağımsız savunma ile mümkün olabilir. Bu nedenle insan hak ve özgürlüklerinin uygulamadaki en önemli güvencesi olan savunma olgusunu temsil eden avukatların yaşadığı sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bunun için ise; demokratik, katılımcı, çoğulcu yeni bir avukatlık kanununa şiddetle ihtiyaç vardır. Yeni avukatlık kanununun; avukatı yargı kademesi başta olmak üzere diğer tüm mercilerde etkin kılması gerekir. Ayrıca savunmanın yargının kurucu, eşit ve vazgeçilmez bir unsuru olduğuna yapılacak yeni anayasada yer verilmelidir.

4-      Hukuk fakültelerinin ulaştığı sayı ve beraberinde mezunlarının doğrudan avukatlık mesleğine dahil olmaları, bu mesleğin itibarını ve kalitesini zedelemiştir. Vatandaşlarımızın hak arama özgürlüklerini kullanırken yanında olan ve profesyonel hukuk hizmeti veren avukatların, belli bir bilgi donanımına sahip olmaları ve etik kurallarına uymaları, gerek hizmet alanlar açısından ve gerekse mesleğimizin geleceği açısından son derece önemlidir. Bu nedenle avukatlık sınavı başta olmak üzere, ihtisaslaşma, baro bünyesinde belirlenmiş ve sınırlanmış bir sayı ile avukatlık hizmetinin sunulması üzerinde ciddiyetle düşünülmelidir.

5-      25-26 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak olan TBB Başkan ve Kurul Üyelikleri seçimlerinin camiamıza hayırlı olmasını diliyoruz. Seçim sürecine katılan adayların nezaketle, mesleğimizin ve kurumlarımızın vakar ve şanına yakışır bir tavır içinde hareket etmeleri en büyük beklentimizdir. Bir diğer önemli beklentimiz de seçilecek yeni yönetimin her türlü ideolojiden uzak, mesleki sorunlarımızı gidermek, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ile hareket etme hassasiyetini göstermeleridir. Bu nedenle belli bir siyasi parti ile resmi ve organik bağı olan kişilerin, öncelikle bu bağlantılarından kurtulmaları ve mensubu oldukları partinin gücünü kullanarak TBB seçimlerini etkileme ve yönlendirme çabasından vazgeçmelidirler. TBB’nin yeni yönetiminin tüm baroları kucaklayan bir yapıda olmasını diliyoruz. Mesleki sorunlarımızın çözümünde kutuplaşma ve çatışma yerine diyalogla, objektif çözümlerin üretilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: