25 Ocak 2013 Cuma

Sarıkaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Öztürk:
2 yıl sonra Roma Hamamı’nı dünyaya tanıtacağız

Saadettin Öztürk,  Emitt Fuarı'nda Yozgat Muhabir'in sorularını cevapladı

Sarıkaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde kalıntıları bulunan ve dünyanın en eski termal tedavi merkezi olan tarihî Roma Hamamı’nı, yapıldığı Erken Roma Dönemi’ndeki adı olan “Basilica Therma” adıyla markalaştırmak istediklerini belirterek, “Hedefimiz, 2 yıl sonra ulusal organizasyonlarda daha etkili olmak, uluslar arası fuarlarda daha kapsamlı bir şekilde yer almak” dedi.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Saadettin Öztürk, İstanbul TÜYAP’ta bu yıl 17’ncisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Emitt’te maketini sergiledikleri tarihî Roma Hamamı hakkında Yozgat Muhabir’in sorularını cevapladı.

Saadettin Öztürk'le Emitt'teki Yozgat standında görüştük
Dünyanın en eski termal tedavi merkezi

Bir ‘Erken Roma Dönemi’ eseri olan tarihî Roma Hamamı’nın Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi merkezinde tabiî sıcak su kaynağının üzerine inşa edilmiş olduğunu belirten Saadettin Öztürk, yapının sanat değeri taşıyan bir mimarî eser olduğunu kaydetti.

Öztürk, yapının Romalılar tarafından termal tedavi merkezi olarak inşa edildiğini, aynı dönemdeki Roma eserlerinin hiçbirisinde bulunmayan ve tıp biliminin sembolü olan yılan figürünü taşımasının da uzmanlar tarafından bunun ispatı olarak değerlendirildiğini vurguladı. Öztürk, jeo-radar sistemiyle yer altında bulunan çok sayıdaki lahitlerin de, termal tedavi merkezine gelen ölümcül hastalara ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Sarıkaya’daki Roma Hamamı’nın yapıldığı tarihten daha eski bir tarihe ait termal tedavi merkezi bulunmadığına işaret eden Öztürk, “Uzmanlarımız, Sarıkaya Roma Hamamı’nın dünyanın en eski termal tedavi merkezi olduğunu söylüyorlar” dedi. Öztürk, tarihî hamamın maketinde yer alan insan figürlerinin, Roma döneminde temizlik ve tedavi amacıyla kullanmak üzere hamamdan su taşıyan insanları temsil ettiğini söyledi.

Tarihî Roma Hamamı’nın, yapıldığı dönemde “Basilica Therma” adıyla anıldığını belirten Öztürk, “Basilica” kelimesinin ibadethane anlamının yanı sıra kral sarayı anlamına da geldiğini hatırlatarak, böyle büyük bir mimarî yapının o dönemde 7 bin hâneli bir yerleşim merkezinde bulunmasından hareketle, burasının bir yönetim merkezi olarak kullanılmış olabileceği görüşünün uzmanlar tarafından dile getirildiğini aktardı. Öztürk, Roma askerlerinin sefere giderken bu bölgede konakladıklarına dair rivayetler olduğunu da kaydetti. 

Kazı izni almak 3 yılımıza mal oldu

Tarihî Roma Hamamı’nın toprak üstünde kalan kısmının dışındaki diğer bölümlerinin de ortaya çıkarılması için yapılan çalışmaların 8 yıl önce başladığını belirten Öztürk, “Kazı iznini almamız 3 yılımıza mal oldu” dedi. Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ilk müracaat ettiklerinde yapının ‘sıradan bir eser’ olarak görüldüğünü, günümüzde ise Müsteşarlık seviyesinde ilgi gördüğünü vurgulayarak, 2012 Kasım ayında Sarıkaya ilçesine gelerek Roma Hamamı’nda incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan’a teşekkür etti.

(Müsteşar Özarslan,“Burada umduğumdan çok daha güzel bir manzara ile karşılaştım. Burası adeta saklı kalmış bir hazine. Burasının Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olacağına inanıyorum. Çünkü burada benzerlerine az rastlanır bir güzellik olan tarih, sıcak su ve şifa bir arada” demişti.)

6 bina yıkılınca kazı çalışmaları genişleyerek devam edecek

Öztürk, kazı çalışmalarının 3 yıldır devam ettiğini, her yıl yeni bölümlerin ortaya çıktığını, stantta sergilenen maketin, hamamın 1 yıl önceki hâlini tasvir ettiğini kaydetti. Kazı çalışmalarına engel teşkil eden ve 3’ü kamu binası 3’ü de özel mülkiyet olan 6 binanın kamulaştırılarak yıkılması için resmî karar alındığını, bedellerinin ilgili hesaplara yatırıldığını belirten Öztürk, “Yıkımdan sonra inşallah daha geniş bir tarihî eserle karşı karşıya kalacağız. Dolayısıyla da bu yapıyı ülkemize ve dünyamıza kazandırmış olacağız” dedi.

Basilica Therma adıyla markalaştırmak istiyoruz

Basilica Therma’nın tanıtımı çalışmalarına son 3 yıldır ağırlık verdiklerini kaydeden Öztürk, her çalışmada yeni tecrübeler kazandıklarını belirterek şu açıklamada bulundu:

“Sarıkaya Belediyesi olarak ilk defa bir turizm fuarına katıldık. Pek çok eksiklerimiz olduğunu burada daha iyi fark ediyoruz. Bu eksikliklerimizi görerek ulusal ve uluslar arası boyutta daha büyük projeler hazırlayacağız. Uluslar arası boyutta düşündüğümüz için de ‘Roma Hamamı’ diye markalaştırmak yerine ‘Basilica Therma’ olarak markalaştırmaya çalışıyoruz. Uluslar arası alt yapıyı da Almanya ve Japonya’daki bağlantılarımızla bugünden hazırlamaya çalışıyoruz. Bu konuda oldukça mesafe katettiğimizi de söyleyebiliriz. Hedefimiz, 2 yıl sonra ulusal organizasyonlarda daha etkili olmak, uluslar arası fuarlarda daha kapsamlı bir şekilde yer almak.”

Saadettin Öztürk, ziyaretçilere Basilica Therma hakkında bilgi verdi
(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: