21 Ocak 2013 Pazartesi

Öztürk: Kahvehane derneği olmayacağız

İlhan Öztürk
Akbucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat İlhan Öztürk, pek çok derneğin gerçekleştiremeyeceği vaadlerle kurulduğunu ancak bir süre sonra dernek adı altında ‘kahvehane işletmeciliği’ yaptığını ve kapanmak zorunda kaldığını belirterek, bir ‘kahvehane derneği’ olmak istemediklerini vurguladı. Öztürk, “Hayallerle değil gerçeklerle yola çıktığımızı düşünüyoruz” dedi.

Dernek olarak öncelikli hedeflerini özetleyen Öztürk, nerede olursa olsun bütün Akbucaklıların iletişim bilgilerini temin edip soyadlarına göre tasnif ederek Akbucaklıların irtibatlarını kuvvetlendireceklerini, Akbucak kültürünü kayıt altına alacaklarını, köy mezarlığını temizleyip bakımını yapacaklarını, köyün girişini ve bağ yolunu ağaçlandıracaklarını, yılda bir kere Arabaşı Şenliği ve piknik, Ramazan ve Kurban Bayramlarında da bayramlaşma merasimi düzenleyeceklerini söyledi.

3. Arabaşı Şenliği

Akbucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Arabaşı Şenliği’nin üçüncüsü, İstanbul Esenler’deki Yozgatlılar Dayanışma Derneği’nde gerçekleştirildi.

Vaadimizi yerine getirdik

Yemek öncesi bir konuşma yapan Akbucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat İlhan Öztürk, ilk arabaşı şenliğinde dernek kurma niyetlerini açıkladıklarını, ikincisinde dernek için gerekli evrakları tamamladıklarını duyurduklarını belirterek, arabaşı şenliğinin üçüncüsünü Akbucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak düzenlediklerini vurguladı.

Kurulan ve kapanan dernekler

Köy derneklerinin genellikle ‘falanca köyün derneği var, bizim köyün neden derneği yok?’ anlayışıyla kurulduğunu ifade eden Öztürk, “Genelde bu hesap yapılır, dernek kurulur, 3-5 tane gönüllü çıkar, 3-5 gönüllü kendi aralarında para toplar, daha sonra bir dernek yeri kiralar, dernek için eşyalar alır ve parayı bitirirler. Daha sonra dernek yeri bir süre kahvehane olarak bir süre kullanılır, toplanan aidatlar her ay gittikçe azaldığı için kirayı karşılamaya yetmez ve daha sonra dernek kapatılır. Kapatılmakla da kalmaz, köylüler arasında bir sürü husumet, kavga çıkar” diye konuştu.

Mezarlığın bakımı ve ağaçlandırma çalışmaları

“Dernek kurduk fakat hayal kurmadık” diyen Öztürk, derneğin Akbucak için yapacağı hizmetler olduğunu ancak Akbucak Muhtarının yerine geçip köye muhtarlık yapmayacaklarının altını çizdi. Öztürk, “Köyün muhtarının yapacağı faaliyetlerde onlara destek vermek istiyoruz” dedi. Öztürk, köy mezarlığının temizlenmesi, bakımının yapılması ve ağaçlandırılmasının yanı sıra Akköprü ile köy arasındaki kısmı ve köy ile bağlar arasındaki kısmı ağaçlandırmayı planladıklarını söyledi.

Akbucak kültürünü kayıt altına alacağız

Başkan Öztürk, herkesin sıkıntılarını çözmelerinin mümkün olmadığını ancak mevcut sıkıntıların çözümüne hep birlikte katkı sağlamaya çalışacaklarını ifade etti. Öztürk, her toplumun bir kültürü olduğu gibi Akbucak’ın da kendine özgü bir kültürü olduğunu, Akbucaklıların ortak kültürünü tespit edip kayıt altına alarak bunları köy derneğinin resmî web sitesi olan www.akbucak.com’da yayınlamak istediklerini söyledi. Bütün Akbucaklıların iletişim bilgilerini temin edip birbirleriyle irtibatlarını kuvvetlendirmek istediklerini belirten Öztürk, soyadlarına göre tasnif edilecek iletişim bilgileri sayesinde bütün Akbucaklıların düğün, cenaze gibi özel günlerden haberdar edileceğini ifade etti.

Dernek faaliyetleri konusunda tekliflere açık olduklarını da dile getiren Öztürk, bundan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunmak istiyoruz

Başkan Öztürk, “Amacımız, toplumun bir arada bulunmasına katkı sağlamak. Unutulmamalıdır ki, büyük devlet olmanın yolu, güçlü olmanın yolu, birlik ve beraberlikten geçer. Bizler de Akbucaklılar olarak ve dernek olarak ülkemizin birlik beraberliğine bir nebze olsun, bu tür toplantılarla, etkinliklerle katkı sağlayabiliyorsak, dernek olarak amacımıza ulaşmış olacağız” dedi.

Öztürk, yılda bir kere Arabaşı Şenliği ve piknik, Ramazan ve Kurban Bayramlarında da bayramlaşma merasimi düzenleyeceklerini söyledi.

Bir ‘kahvehane derneği’ olmak istemediklerini vurgulayan Öztürk, “Günümüzde birçok dernek maalesef ‘faaliyet’ adı altında sadece kahvehane işletiyor. Biz, kahvehane işletmeyeceğiz. (…) Hayallerle değil gerçeklerle yola çıktığımızı düşünüyoruz” dedi.

Amacımız şahısları değil derneği öne çıkarmak

3. Arabaşı Şenliği’nde ikram edilen arabaşı, arabaşı çorbası, baklava ve dernek logolu kalemlerin sponsor Akbucaklılar sayesinde yaptırıldığını ifade eden Öztürk, “İsimlerini söylemek istemiyorum çünkü biz bu derneği kurarken dedik ki, kimse burada şahsı adına bir şey yapmasın, söylemesin; yaptığımız her şeyi sevgiyle, gönülden gelerek ve Allah rızası için yapsın. Dolayısıyla hem dünyada hem de ahirette bunun karşılığını alsın. Bu sebeple sponsorların adını zikretmek istemiyorum” dedi.

Aidat mecburî değil

Arabaşı Şenliği sırasında derneğe üye kaydı yapıldığını da duyuran Öztürk, üyelik için aidat ödeme şartı olmadığını belirterek, “Aidat vereni de vermeyeni de, herkesi her sene etkinliğimize bekliyoruz. Kimse de ‘aidat verdin / vermedin’ sözü söylemeyecek” dedi.

Daha sonra yapılan duanın ardından misafirlere arabaşı, kurabiye, baklava, meşrubat ve çay ikram edildi. Toplantı boyunca Basri Akarsu, derneğe üye kaydı yaptı. Dernek üyelerine, üzerinde ‘Akbucak Köyü Derneği’ yazılı tükenmez kalem hediye edildi.

Fotoğraflar:

Hiç yorum yok: