5 Aralık 2012 Çarşamba

Yozgat’a gelen her vali aynı şeyi söylüyor ama…

Amir Çiçek-Necati Şentürk-Abdülkadir Yazıcı
Yozgat’ın en kısa yoldan nasıl kalkınabileceği konusu gündeme geldiğinde ilk akla gelen çözüm, jeotermal enerji kaynaklarının değerlendirilmesi ve buna bağlı olarak turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi oluyor.

Yozgat’a tayin edilen valilerin, Yozgat’ın potansiyeli hakkında daire müdürlerinden bilgi aldıktan sonra yaptıkları ilk açıklama da “Yozgat’ın jeotermal enerji bakımından oldukça zengin olduğu ve bu kaynakların ekonomiye kazandırılması için gerekli bütün çalışmaların yapılacağı” şeklinde oluyor.

Ne var ki, geçen yıllar içerisinde yeni sıcak su kuyuları tespit ediliyor, valiler değişiyor, ama Yozgat bu konuda ciddi hiçbir başarı elde edemiyor.

Umutlar ve vaatler…

2008 yılının Ekim ayında, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), jeotermal sulardan enerji üretilmesi için, Türkiye genelinde 33 saha ve 32 kuyuyu ihaleyle devredeceğini açıklamıştı. İhaleye çıkarılacak olan 32 kuyu arasında, Yozgat’taki jeotermal kuyuların da yer aldığı belirtilmişti. Bu saha ve kuyular, ihaleden sonra İl Özel İdaresi'ne devredilecekti.

2009'da görücüye çıkmıştı
2009 yılın Kasım ayında, yurtiçi ve yurtdışından yatırımcılarla çeşitli bakanlıkların yetkilileri, Yozgat Valiliği’nde 20 dakikalık sunumu izleyip teknik bilgiler aldıktan sonra, Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerindeki jeotermal kaynaklarını gezerek incelemelerde bulunmuşlardı.

Yine 2009 yılının Kasım ayında Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yimpaş Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan AK Parti İl Danışma Kurulu Toplantısı’nda Yozgat’ın bu potansiyeline temas etmişti. Bakan Yıldız, Türkiye’nin değişik bölgelerinde alternatif enerjiyle ilgili çalışmaların yapıldığını, Yozgat’ta da bu yönde bir çalışma başlatılması hâlinde, bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini söylemişti.

Vali Çiçek çağrı yapmıştı
Yozgat Valisi Amir Çiçek, 2010 yılı Ocak ayında, Yozgat’ın zengin jeotermal kaynakları olduğunu belirterek, müteşebbislere ‘Yozgat’a gelip yatırım yapın’ çağrısında bulunmuştu. Vali Çiçek, Yozgat’a yapılacak yatırımlara destek olmak için, tesislere arsa tahsis ettiklerini kaydetmişti.

Daha sonra göreve gelen Vali Necati Şentürk de Yozgat’ın jeotermal enerji potansiyelini fark etmişti. Sarıkaya ilçesine ziyarette bulunan Vali Necati Şentürk, Roma Hamamı Kaplıcaları’nın bulunduğu tarihî alana Osmanlı mimarisi ile bir tesisin yapılmasının ‘fevkalâde güzel olacağını’ söylemişti.

Geçen yıllar içerisinde yeni sıcak su kuyuları tespit edildi, valiler değişti, ama Yozgat bu konuda ciddi hiçbir başarı elde edemedi.

Üstelik Yozgat’ta jeotermal enerjinin kullanımı konusunda birtakım skandallar da yaşandı. Sarıkaya ilçesinde jeotermal enerji alanında hizmet veren firma iflas etti, şirket yöneticileri ortadan kayboldu, pek çok aile mağdur oldu.

Dönemin AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, kendisinin de mağdurlar arasında yer aldığını belirterek, “Jeotermal enerji ısınma sorununun çözümü noktasında üzerime düşen her görevi yapacağım. Öncelikle bu sorun çözülmeli, sonra da sorumlular ortaya çıkarılmalı” dedi.

Yine Sarıkaya ilçesinde jeotermal ısıtma çalışmalarında yapılan teknik hatalar sebebiyle, ilçenin en önemli doğal hazinesi olan kaplıcaların suları soğumuş, ilçedeki turizm işletmecileri şikâyetçi olmuşlardı.

Geçen Ağustos ayının sonlarında göreve başlayan Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı da, bu konuda basında yer alan beyanatında, “Yozgat’ın jeotermal enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bunun değerlendirilmesi için yapılan çalışmaların aralıksız devam ettiğini” söyledi.

Yozgat halkı, son dönemde görev yapan 3 valinin de gündeme getirdiği bu konuda artık somut adımların atılmasını ve kayda değer sonuçlar alınmasını bekliyor.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: