25 Aralık 2012 Salı

Bozok Üniversitesi “okumuş şoför” yetiştiriyor

Karayolu ile yolcu taşımacılığı sektörünün son yıllarda Türkiye’de fizikî kalitesini en fazla artıran sektörlerden biri olmasına rağmen, sektörde çalışanların nitelikleri iyileştirilemiyordu. Şoförlerin eğitimsizliğinden yolcular kadar firmalar da zarar görüyordu.

Karayolu yolcu taşımacılığındaki bu kötü gidişe ‘dur’ demek için, son yıllarda taşımacılık sektörüne en fazla istihdam sağlayan iller olan Yozgat, Afyon ve Kütahya’da “Otobüs Kaptanlığı” bölümleri açıldı.

Yozgat Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu “Otobüs Kaptanlığı” bölümü, verdiği eğitimle nitelikli otobüs şoförü yetiştiriyor.

Ne öğreniyorlar?

Öğretim Görevlisi Zeki Yılbaşı’nın koordinatörlüğünde verilen eğitimlerde öğrencilere trafik bilgisi, ulaştırma mevzuatı, sürücü psikolojisi, görgü kuralları, harita ve yol bilgisi, temel ve uygulamalı sürücü eğitimi, meslekî İngilizce, kitle ve turizm taşımacılığı, sigorta ve taşımacılık hukuku, ilk yardım ve sağlık bilgisi konularında üst düzey bilgi ve beceri kazandırılması hedefleniyor.

İş alanları nelerdir?

“Otobüs Kaptanlığı” bölümü mezunlarının çalışabilecekleri alanlar da şu şekilde sıralanıyor:
Ülkeler arası veya şehirler arası otobüs işleten firmalarda, kamu sektöründe (servis araçları belediye otobüsleri) ve turizm işletmelerinde ücret karşılığı çalışabilirler. Meslek elemanları ayrıca özel sürücü kurslarında eğitici olarak görev yapabilir; servis taşımacılığı şirketi kurabilir veya bu şirketlerde şoför olarak görev yapabilirler.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: