Arabaşı TSE'ye tescil ettirildi |
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, tarihî Hayri İnal Konağı’nda Vali
Abdülkadir Yazıcı ile basın mensuplarının da katıldığı arabaşı yemeğinde,
arabaşının tescil ettirilmesi konusunda açıklamalarda bulundu.
Başer, “arabaşı” yemeğinin kış aylarında tavuk, kaz veya
keklik etinden yapıldığını söyledi. Arabaşı yemeği ile dostane ortamlar
oluştuğunu ve insanların bir araya gelerek baklava dilimi şeklinde kesilen
hamurunu yutarak arabaşını yediğini anlatan Başer, yemeği kente özgü yemekler
listesine eklediklerini belirtti.
“Kışın gribal hastalıklara çok iyi gelir. Arabaşı yenmez,
yutulur. Arabaşının kendine has özellikleri var. Tepsinin orta kısmındaki
arabaşı hamuru yıldız şekli verilerek kesilir. Yıldızı kim unutarak bozarsa bir
sonraki arabaşının masrafları ona ait olur. Bu güzel bir gelenek. Bu geleneklerin
yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Herkesi Yozgat’a arabaşı yutmaya davet
ediyorum.”
Arabaşı’yla ilgili geçmişte yarışmalar yapıldığını da
hatırlatan Başer, şunları kaydetti:
“Geçmişte arabaşı yutmak için yarışanlardan bir kişinin
kaşığı da yuttuğu anlatılır. Kaşıkların üstüne konan hamurlar yutulurken,
kaşığın da yutulmaması için yarışmacılar boynuna ip bağlarmış. Bu hikâyeler,
arabaşı yerken anlatılır ve yüzlerde güzel tebessümler bırakır. Arabaşı
yemeğimizi TSE’ye tescilini yaptırdık. Artık Yozgatımızın tescilli Testi Kebabı
ve Tandır Kebabı’ndan sonra Arabaşı yemeğine de sahip. Arabaşı yemeği İç
Anadolu yöresinde kış gecelerin vazgeçilmez yöresel bir yemeğimiz.”
Arabaşı yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirten
Başer, bu konuda da şunları söyledi:
“Bir rivayete göre Peygamber Efendimizin Uhud Savaşı’nda
dişleri kırılması nedeniyle Veysel Karani Hazretleri de tüm dişlerini çektirir.
Veysel Karani’nin annesi de, Karani Hazretleri yemeğini rahat yesin diye unla
karıştırarak bir çorba yapar. Suyla unu karıştırarak bir hamur elde edilir. O
günlerden günümüze kadar gelmiş bir Türkmen yemeğidir. Türkiye’nin bazı
yörelerinde yapılıyor, ancak en yaygın olarak da Yozgat’tadır. Biz de belediye
olarak tescilini yaptırdık.”
Vali Abdulkadir Yazıcı da arabaşı yemeğini ilk defa
tattığını ve beğendiğini söyledi. Bu tür yemeklerin bir araya gelmek ve
muhabbet etmek için fırsat oluşturduğunu belirten Vali Yazıcı, yemeğin
tescilini yaptıran Başkan Başer’e de teşekkür etti.
Konuşmaların ardından, Vali Yazıcı ve Başkan Başer ile
gazeteciler arabaşı yuttular.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder