14 Kasım 2012 Çarşamba

Ulukavak’tan Yalıkavak’a bir köfteci hikâyesi…

Milliyet gazetesi yazarı Ali Rıza Kardüz, “Yalıkavak’ta ‘Biraz’ın kelle paça çorbası” başlıklı yazısında, Yozgat’ın Çekerek ilçesi Ulukavak köyünde doğan Zekeriya Akdemir’in, İzmir Kemeraltı ve Bodrum Yalıkavak’a uzanan hayat hikâyesiyle birlikte, köfteci dükkânını tanıttı. Kardüz, 2009 yılında da yine Milliyet gazetesinde Yozgatlı köfteci Zekeriya Akdemir hakkında “Bodrum’da Kavaklı Köfteci” başlıklı yazı yayınlamıştı. (Kardüz’ün “Ulukavak” ismiyle andığı köyün, 200 yaşındaki kavak ağacı ile ünlü Kamışçık Köyü olduğu tahmin ediliyor. Y.M.)

Kardüz’ün yazısı şöyle:

Yalıkavak’ta ‘Biraz’ın kelle paça çorbası

Bodrum’da sonbahar ve kış aylarında yazlıkçıların çoğu geldikleri şehirlere döner. Bu nedenle Bodrum’un birçok bölgesinde yaşam durur. Yalıkavak, Bodrum’da yaşamın yıl boyu kesintisiz devam ettiği sayılı bölgelerden biridir.

Burada üst, orta ve alt gelir gruplarına hizmet veren balık lokantaları, çorbacılar, köfteciler yıl boyu açık kalır.

Yalıkavak’ta çarşı içinde yirmi yıldır köfte satan Kavaklı isimli köfteci dükkânı benim beğendiğim tür köfte pişirir. Kavaklı’nın köfteleri baharatsız, kıyması ekmek içi ile yoğurulmuş, ince, küçük parmak şeklinde uzun uzun biçimlendirilmiş, iki ucu sivrileştirilmiş köftelerdir... Kömür ateşinde kurutulmadan sulu sulu pişirilir. Kalın olmadığı için çabuk pişer ama içi çiğ kalmaz. Köftenin yanında Yalıkavak fırınında özel olarak hazırlatılan, bir parmak kalınlığında mayalı ekmek verilir. Ekmekler tereyağı ile yağlanmış, birer parmak eninde şerit şerit kesilmiş halde tabağa dizilir... 10 parça köfte ile ekmek 12 TL’dir.

Yalıkavak köftecisi Zekeriya Akdemir, Yozgat Çekerek’in Ulukavak köyünde doğmuş. İlkokuldan sonra köyden ayrılmış. İzmir’de Kemeraltı’ndaki köftecilerde ve kebapçılarda çalışmış, 1990 yılında bir kebapçıda çalışmak üzere Yalıkavak’a gelmiş. Seyyar araba ile köfte satmış. Sonra kendi dükkânını açmış.

Köfteci dükkânına gide gele tanıdığım Zekeriya Akdemir, “Ben okuyamadım, oğlum okusun” diyerek oğlunu Londra’ya okumaya göndermişti. Oğlu Orhan Akdemir, Londra’dan döndü. Kavaklı köftenin sorumluluğunu devraldı.

Babası Zekeriya Akdemir boş kalır mı? O da Kavaklı Köfte’nin karşısında. “Biraz” (“1 Az” diye yazılıyor) ismi ile ev yemekleri servisi yapılan bir lokanta açtı. Biraz’da sabah 6.00’da kelle paça çorbası (7 TL) ve mercimek çorbası (6 TL) servisi başlıyor. Öğleden akşamın geç saatlerine kadar ise ev yemekleri servisi var. Fasulye (5 TL), pilav (4 TL), etsiz sebze yemekleri (5 TL), etli sebzeler (7 TL). Kuzu haşlama, tas kebabı (12 TL). Zekeriya Usta’nın hazırladığı nefis güveç (12 TL). Ankara tavası (10 TL)... Her gün kabak tatlısı, tel kadayıfı, irmik helvası ve Kemalpaşa tatlısı yapıyorlar (5 TL).

Ekmek ve salatadan para almıyorlar. Bir kişinin 15 TL’ye karın doyurması mümkün. Bu mevsimlerde Bodrum’a yolunuz düşer ise, Yalıkavak’da “Biraz”ın kelle paça çorbasını tadınız.

Hiç yorum yok: