25 Eylül 2012 Salı

Varinli, profesörlük unvanını geri alıp üniversiteden attırdığı Acar’a 20 bin Lira tazminat ödeyecek

Yozgat Bozok Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı iken, dile getirdiği yolsuzluk iddiaları sonrasında dönemin Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli tarafından profesörlük unvanı geri alınıp üniversiteden atılan Hasan Acar, Varinli’yi 20 bin Lira tazminat cezasına mahkûm ettirdi.

Acar hakkında verilen 8 cezanın tamamı YÖK ve mahkemeler tarafından iptal edilirken, sadece bir “kınama” cezası yargıya taşınmadığından kesinleşti. İlişiğinin kesilmesi işleminin iptali için de dava açan Acar, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de Varinli’nin kendisine mobbing uyguladığı gerekçesiyle tazminat davası açtı. Mahkeme, Acar’ın talep ettiği 20 bin TL’lik tazminatın tamamının Varinli tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Acar’ın üniversiteden atılmasına dair davalar sürerken, Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi de yolsuzluk iddiasıyla açılan davayı geçen günlerde sonuçlandırdı. İlk bilirkişi raporunda 27 sanıktan 18’inin suçlu bulunmasına rağmen ikinci bilirkişi raporu isteyen ve bu raporda 6 kişinin suçlu bulunmasına yönelik kararı esas alan mahkeme, söz konusu 6 kişiye 1 yıl ila 4 yıl 2 ay arasında değişen cezalar verdi.

6 sanık suçlu bulundu

Yozgat Bozok Üniversitesi’nde yapılan ihalelerde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. İlk bilirkişi raporunda suçlu bulunan 18 kişinin 12’si, ikinci bilirkişi raporunda suçsuz bulundu.

Mahkeme, yolsuzluk iddialarının odağındaki isimlerden olan ve sahte teminat mektubuyla ihaleye girdiğinin gizlenmesi için 3 bin TL rüşvet verdiği öne sürülen işadamı Z.Ö.’nün beraatine karar verdi. Mahkemenin rüşvet tanımı ise tartışmalı olarak değerlendiriliyor. Kararda, ihaleye katılan işadamının hesabında büyük miktarda para olduğu, teminat mektuplarının bulunduğu, bu sebeple dosyaya konulan sahte teminat mektubunun saklanmaya çalışılmasının suç oluşturmadığı vurgulandı.

‘3 bin lira rüşvet olamaz’

Kararda, Z.Ö.’nün sahte teminat mektubunu gizli tutması için üniversite çalışanı H. A. K.’ye verdiği iddia edilen 3 bin TL için de “Bilirkişiler kurulu raporuna göre 65 bin 584 TL’nin Z.Ö.’ye ödenmesinin haksız ve yersiz bir ödeme olmadığı ve 3 bin TL’nin de rüşvet alışverişi olacak büyüklükte bir miktar olmadığı, ihale bedelinin çok büyük olduğu da gözetildiğinde, 3 bin TL’nin rüşvet parası olmadığı kanaatine varıldığı anlaşılmıştır” denildi.

Ancak, az sayıda sanık için mahkûmiyet kararı verilmiş de olsa, bunun Hasan Acar’ın yolsuzluk iddialarında haklı olduğunu ortaya koyduğu yorumu yapılıyor.

Acar’ın iddiaları ve olaylar zinciri

Hasan Acar, 30 Mart 2009’da Bozok Üniversitesi Rektörlüğü tarafından profesör olarak atanmış, 2 ay sonra da Tıp Fakültesi Dekanlığı’na getirilmişti. Acar, dekanlığı devam ederken, bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmişti.

Varinli’den “işiyle ilgilenmesi ve üniversitenin bütün personeline güvendiği” cevabını alan Acar, mahkemeye suç duyurusunda bulunmuş ve 27 sanık hakkında dava açılmasını sağlamıştı.

Bu süreç, eski Rektör Varinli’nin, üniversiteden attığı Acar’a 20 bin Lira tazminat ödemeye mahkûm olmasıyla sonuçlandı. Acar hakkında verilen 8 cezanın tamamı YÖK ve mahkemeler tarafından iptal edilirken, sadece bir “kınama” cezası ‘yargıya taşınmadığından’ kesinleşti. İlişiğinin kesilmesi işleminin iptali için de dava açan Acar, Yozgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de Varinli’nin kendisine mobbing uyguladığı gerekçesiyle tazminat davası açtı. Mahkeme, Acar’ın talep ettiği 20 bin TL’lik tazminatın tamamının Varinli tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi.

6 kişiye 1 yıl ila 4 yıl 2 ay arasında değişen cezaları

Acar’ın üniversiteden atılmasına dair davalar sürerken, Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi de yolsuzluk iddiasıyla açılan davayı geçen günlerde sonuçlandırdı. İlk bilirkişi raporunda 27 sanıktan 18’inin suçlu bulunmasına rağmen ikinci bilirkişi raporu isteyen ve bu raporda 6 kişinin suçlu bulunmasına yönelik kararı esas alan mahkeme, söz konusu 6 kişiye 1 yıl ila 4 yıl 2 ay arasında değişen cezalar verdi.

Hiç yorum yok: