24 Temmuz 2012 Salı

Ramazan’da çiftçiye TMO zulmü

Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı Sarıkent beldesinde Toprak Mahsulleri Ofisi’ndeki (TMO) bilgisayarların merkezî sisteme bağlanamaması sebebiyle buğday alımı yapılamaması, 3 gündür sıcak altında oruçlu olarak bekleyen çiftçileri perişan etti.

Bazı çiftçilerin, bu sıkıntıyı yaşamamak için ellerindeki buğdayı tüccara düşük fiyattan satmak zorunda kaldıkları ve bu teknik aksaklık sebebiyle maddî kayba uğradıkları belirtiliyor.

Kilometrelerce mesafeden gelen çiftçiler, ofisin saat 17.30’da kapanmasına ve Pazar günleri de kapalı tutulmasına tepki gösteriyorlar.

3 gündür perişan olduk

Bir çiftçi, bu konudaki tepkisini şöyle dile getirdi:

“Ramazan ayında şu sıcakta asfalt dayanamıyor, eriyor, biz 3 gündür traktör ve kamyonetlerimizin altında bekliyoruz. İftarımızı su ve ekmekle açmak zorunda kalıyoruz. Cumartesi gününden beri burada bekliyoruz. Ofis görevlileri tarafından bize söylenen internet olmadığından dolayı alım yapılamadığı. Biz burada mağdur olduk. Burada bekleyen kamyonların bir gün fazladan beklemesi, nakliye ücretini 100-150 lira daha artırıyor. Traktörlerimizin arkasına komşularımızın römorklarını da takarak buraya geldik. 3 gündür beklediğimizden dolayı iş-güç, zaman, onların da römorkla işi oluyor ve bizi arayarak römorklarını istiyorlar. Şu sıcakta ağızlarımız kurudu. Konuşmakta dahi zorlanıyoruz.”

Erkenden kapanmasın, Pazar günleri de açık tutulsun

Ofisin saat 17.30’da kapanmasına ve Pazar günleri de kapalı tutulmasına tepki gösteren bir başka çiftçi de yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getirdi:

“Bölgemizden ofise bir ay boyunca hububat getiriliyor. Bir ay sonra istesen de buğday bulamazsın. Bu süreçte ofisin Pazar günü de alım yapması gerekir. O da ayda zaten 4 gün eder. Devlet yetkililerimizin buna bir çare bulmalarını istiyoruz. Ofiste çalışan görevlilerin saat 17.30 olunca mesaileri bitiyor. Biz, 30-40 kilometre yoldan geliyoruz. Geliş gidiş masraflı olduğu için tekrar köye de dönemiyoruz. Mecburen buğdayımızı satmaya çalışıyoruz. Ofis sırasında bekleyen birçok çiftçimiz arıza nedeniyle beklemekten yorularak buğdayını tüccara daha ucuz fiyata satmak zorunda kaldı. Biz de aynı sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan yardım istiyoruz.”

Çiftçilerden anlayış bekliyoruz

Sarıkent ofis görevlisi Bekir Öcek ise bilgisayarın internete bağlanamaması sebebiyle alımların yapılamadığını belirterek, “Çiftçilerimiz serzenişlerinde haklı olabilir fakat bizler de bu sıkıntının giderilmesi için çalışıyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda biraz daha duyarlı davranmalarını istiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok: