26 Temmuz 2012 Perşembe

4 bin yıllık heykeller koruma altına alınıyor

Sorgun ilçesine bağlı Karakız Beldesi’nde bulunan ve Hititlerin Heykel Atölyesi olarak kullandığı tahmin edilen Hapis Boğazı’ndaki aslan heykelleri, koruma altına alınıyor.

Belediye Başkanı Durmuş Erdal, M.Ö. 2 binli yıllara ait olduğu tahmin edilen tarihî eserlerin, Yozgat Müzesi’nde görevli arkeologların gözetiminde Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne taşınıp orada sergileneceğini bildirdi.

Hapis Boğazı’ndaki tarihî eserler

Sorgun ilçesinin Karakız Beldesi’nde bulunan Hititlerin Heykel Atölyesi’ndeki bazıları tamamlanmış, bazıları tamamlanmak üzere olan heykeller, bulundukları yerlerde yeterince korunamadığı için belde meydanında toplanıp koruma altına alınacak.

Hapis Boğazı mevkisinde, yapılan ön araştırmalarda Hitit döneminde “Heykel Atölyesi” olarak kullanıldığı belirlenen bölgedeki granitten yapılmış aslan heykelleri, büyük kazan ve kupaların, kaçak kazı yapanlar tarafından tahribinin önlenebilmesi için taşıma işlemine önümüzdeki günlerde başlanacağı kaydedildi.

Bölgede bazıları tamamlanmış, bir kısmı ise yarım kalmış aslan heykelleri ile oda büyüklüğünde kazanlar ve kupalar bulunuyor. Kerkenes kazı ekibindeki arkeologların hazırladıkları raporda, M.Ö. 2 binli yılların sonlarına ait tamamlanmış, yarım kalmış, yeni başlanmış aslan heykellerinin bulunduğu, bölgenin Hititler döneminde atölye olarak kullanıldığı kaydedildi.

Uzmanların, Hititler tarafından yerleşim alanı olarak kullanılan Hattuşaş gibi bölgelerdeki heykellerin buradaki heykellerle büyük benzerlikler gösterdiği vurgulanarak, Karakız Beldesi sınırları içerisinde bulunan Hapis Boğazı mevkisinde granitten yapılmış 3 aslan heykeli, büyük kazanlar ve ne amaçla kullanıldığı bilenmeyen taş kupalar bulunuyor. Aslan heykellerinin, sellerin toprağı sürüklemesi ya da hazine avcılarının kazıları sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor, Bölgede ayrıca ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen bir mağara girişi de bulunuyor.

Hapis Boğazı olarak bilinen bölgede koruma altına alınıp, sergilenmesi konusunda yapılan çalışmalara rağmen istenilen sonuçların alınamaması üzerine konu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na intikal ettirildi. Tarihî eserlerin bulundukları yerde korunmasının çok zor olması sebebiyle bakanlığın onayı ile heykellerin Yozgat Müzesi’nde görevli arkeologların gözetiminde Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne taşınıp sergilenmesine yönelik çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağı kaydedildi.

Hiç yorum yok: