27 Haziran 2012 Çarşamba

Bozdağ: 2014’te yarı başkanlık sistemine geçeceğiz

Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Türkiye’nin önünde 2014 seçimleri bulunduğunu hatırlatarak, “Bana göre seçim sonrası Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır” dedi.

Muhafazakar Demokrat Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Hükümet Sistemi Arayışı Sempozyumu’na katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tek parti iktidarının ve başkanlık sisteminin sağlayacağını ileri sürdüğü avantajları anlattı.

Yasama ve yürütmenin tam olarak birbirinden ayrı olabilmesi için başkanlık sistemine bakılması gerektiğini ifade eden Bozdağ, denetim açısından da başkanlık sisteminin en iyi sistem olduğunu söyledi.

Bozdağ, 28 Şubat sürecini hatırlatarak, parlamenter sistemin hukuk dışı ve gayri ahlâkî operasyonlara açık olduğunu, başkanlık sisteminin ise bu tür operasyonlara izin vermediğini söyledi.

Başkanlık sisteminin ‘tek adam’ ya da ‘diktatörlük’ rejimi olduğu yorumlarına da değinen Bozdağ,başkanlık sisteminin diktatörlüğe baş kaldırı olduğunu ileri sürdü.

Eyalet sisteminin, başkanlık sisteminin özelliği olmadığını vurgulayan Bozdağ, eyalet sisteminin, Amerika’nın siyasal tercihi olduğunu belirtti. Bozdağ, ‘Eyalet sistemi gelecek’ iddiasının ise Türkiye’de ‘başkanlık sistemi gelmesin’ diyenlerin yarattığı bir ‘öcü’ olduğunu söyledi. Bozdağ, başkanlık sistemine karşı çıkanların ‘Biz başkan seçilemeyeceğiz’ endişesiyle karşı çıktıklarını iddia etti.

2014 yılında seçim olacağını da hatırlatan Bozdağ, “Bana göre seçim sonrası Türkiye fiilen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacaktır” dedi.

Hiç yorum yok: