2 Mayıs 2012 Çarşamba

Yağmur duası tamam, ya sulama teknikleri?

Sürur Öztürk

Yozgat’ın tarımda daha verimli hâle gelebilmesi için pek çok eksiğini gidermesi gerekiyor. Bunlardan birisi de sulama meselesi. Nitekim kaymakamlarının öncülüğünde meyvecilik alanında büyük bir projeyi hayata geçiren Kadışehri İlçesi’ne bağlı Kabalı Köyü sakinleri, 2011 yılının Nisan ayında “Kömür ve gıda yardımı değil ‘damla sulama sistemi’ istiyoruz” çağrısında bulunmuşlardı. O dönemde AK Parti Grup Başkanvekilliği yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Kabalı Köyü sakinlerinin hükümetten talep ettikleri ödeneğin temin edileceğini açıklamıştı.

Herkes üzerine düşeni yapmalı

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın raporuna göre Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden birisi olan Yozgat’ta nüfusun yüzde 77’si geçimini tarım yaparak sağlıyor.

Tarımın bu kadar yüksek oranda yapıldığı Yozgat’ta ekili alanların sulanması da hayatî önem taşıyor.

Yozgat’taki çiftçiler, geçen Ocak ayında kar yağması için kar duası etmişler, Yozgat da son yılların en fazla kar yağışına maruz kalmıştı.

Kar yağışı, ekili arazilerin aşırı soğuklardan korunmasını, toprağın nemini artırarak çimlenme için uygun ortam oluşmasını sağlıyor, hayvan hastalıklarının yayılmasını önlüyor. Ayrıca, özellikle yaz ayları için gerekli olan su kaynaklarını takviye ediyor. Bu bakımdan kar, yağmurdan daha etkili. Çünkü yağmur, topraktaki nem oranını, kar kadar yükseltemiyor. Yağmurun bir kısmı yüzeyden akıp giderken, bir kısmı yeraltı sularına aniden karışıyor. Kar ise adeta ‘damlama sulama’ yönteminde olduğu gibi suyu toprağın her tarafına ve yavaş yavaş ulaştırıyor. Böylelikle topraktaki nem oranı en yüksek seviyeye çıkıyor.

Kış aylarında bekledikleri kar yağışına fazlasıyla kavuşan Yozgatlı çiftçiler, yaz mevsimine yaklaştığımız şu günlerde bu kez de yağmur duasına çıkıyor, dualarının kabul olması için kurbanlar kesiyorlar.

Nisan ayında Boğazlıyan ilçesindeki çiftçilerin ardından, Mayıs ayında da Osmanpaşa beldesinde çiftçiler Yağmur duasına çıktılar ve kurban kestiler. İl Müftüsü Nuh Korkmaz’ın öncülüğünde edilen yağmur duasına, Yozgat Valisi Necati Şentürk de katıldı. Vali Şentürk, “Bin yıllık geleneğimiz olan yağmur duasını yaptık” dedi.

Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan ‘Oran Kalkınma Ajansı’, 2010 yılının Eylül ayında, 3 ilin kalkınma planlarını açıklamıştı. Buna göre, Kayseri’nin savunma sanayi, gıda sektörü, medikal ve ilaç endüstrisi üssü; Sivas’ın madencilik ve hayvancılık; Yozgat’ın ise tarım ve sağlık turizmi merkezi olması öngörülüyordu.
AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer de, 2011 yılının Aralık ayında partisinin haftalık değerlendirme toplantısında “İnanıyor ve ümit ediyorum ki önümüzdeki dönem içerisinde Yozgat, tarımın ve hayvancılığın başkenti olacak” demişti.

Yozgat’ın tarımda daha verimli hâle gelebilmesi için pek çok eksiğini gidermesi gerekiyor. Bunlardan birisi de sulama meselesi. Nitekim kaymakamlarının öncülüğünde meyvecilik alanında büyük bir projeyi hayata geçiren Kadışehri İlçesi’ne bağlı Kabalı Köyü sakinleri, 2011 yılının Nisan ayında “Kömür ve gıda yardımı değil ‘damla sulama sistemi’ istiyoruz” çağrısında bulunmuşlar, o dönemde AK Parti Grup Başkanvekilliği yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Kabalı Köyü sakinlerinin hükümetten talep ettikleri ödeneğin temin edileceğini açıklamıştı.

Sulama konusunda Yozgatlı çiftçilerin en büyük umutlarından birisi ise Musabeyli Barajı. Barajın devreye girmesiyle birlikte, Yozgat merkez, Yerköy ve Sorgun ilçeleriyle Organize Sanayi Bölgesi’nin içme su ihtiyacı karşılanmakla kalmayacak, bölgede toplam 180 bin hektar alan sulanabilecek.

Ancak, sulama konusunda ilgili kurumların çiftçileri bilgilendirmeleri, gerekli alt yapıyı hazırlamaları, çiftçilerin de modern tekniklerle sulama yapma eğilimi göstermeleri gerekiyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ünal Koçak, 2011 yılının Ağustos ayında düzenlenen “İyi Tarım Uygulamaları” konulu toplantıda, Yozgat’ın tarımsal üretim için son derece iyi şartlara sahip olduğunu ancak çiftçilerin babadan kalma tekniklerle üretim yapmaları sebebiyle tarımsal üretimde sorunlar yaşandığını söylemişti.

sururozturk@gmail.com

Hiç yorum yok: