9 Mart 2012 Cuma

Karahacılı köyündeki tarihî su değirmeni,
150 yıldır buğday öğütüyor

Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Karahacılı köyündeki su değirmeni, 150 yıldır Karahacılı köyünün yanı sıra çevre köylere de hizmet veriyor.

Değirmende üretilen undan özel bir çörek yapılarak, değirmenin içinde bulunan ve “dualı” olduğu rivayet edilen ocakta pişiriliyor. Çörek, üzeri ocağın külleri ile kaplanarak pişiriliyor.

150 yıllık değirmen

Değirmeni işleten 65 yaşındaki Abdullah Uzun, değirmenin yıllar önce köylüler tarafından yapıldığını; dedesinden babasına, babasından da kendisine yadigâr kaldığını belirterek, şu bilgiyi veriyor:

“Dedem, taşını ve çarkını alarak bu değirmeni çalıştırmaya başlamış. Dedem ve babamdan sonra şimdi de ben değirmenin taşını döndürüyorum. Değirmenin suyu, köyümüze 1 kilometre mesafede bulunan dereden geliyor. Gelen su, değirmenin ambarında toplanarak çarka vuruyor. Suyun çarka vurmasıyla birlikte değirmen çalışmaya başlıyor.”

Çevre köylerdende buğday öğütmeye geldiklerini belirten Abdullah Uzun, “Bu değirmenden öğütülen un, kepekle karışık ve tamamen doğal olduğu için özellikle şeker hastalığı olan vatandaşlarımız tercih ediyor. Öğütülen 10 teneke buğdaydan yarım tenekesini ücret olarak alıyorum. Yılın 10 ayı sürekli değirmenim çalışıyor. Geçimimi bu değirmen sayesinde sağlıyorum. Su olduğu takdirde bu değirmen 150 yıl daha çalışır. Baba yadigârı tarihî su değirmenini ömrüm yettiği sürece çalıştırmaya devam edeceğim” diyor.

Değirmende üretilen undan özel bir çörek yapılarak, değirmenin içinde bulunan ve “dualı” olduğu rivayet edilen ocakta pişiriliyor. Çörek, üzeri ocağın külleri ile kaplanarak pişiriliyor.

Hiç yorum yok: