29 Mart 2012 Perşembe

Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür
Araştırma Merkezi bu yıl içinde tamamlanacak

Eski adı “İslâm Konferansı Teşkilatı” olan, daha sonra “İslâm İşbirliği Teşkilatı” adını alan uluslar arası kurumun Genel Sekreteri hemşehrimiz Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Yozgat eşrafından dedesi Hacı Aziz Bey’in yaptırdığı tarihî Ayvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı, Bozok Üniversitesi tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilerek “Tarih ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi” olarak hizmete sunulacak.

Erdoğan Akdağ Kampüs alanına inşa edilecek olan “Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Tarih ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi”nin projesini çizen ünlü Boşnak Mimar Amir Pasic ve Mimar Ömer Faruk Erol, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar’ı ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular ve inşaat alanını incelediler.

Rektör Uçar, hazırlıklar hakkında yaptığı açıklamada, “Bahar ayı ile birlikte binanın temeli atılacak ve bu yıl içerisinde bitirileceğini ümit ediyoruz” dedi.

Kültür merkezi, kütüphane, müze ve hizmet binası olmak üzere üç ana bölümden oluşacak. Bodrum, zemin ve üst katla beraber 3 kat olacak konağın içinde müze bölümü, çok amaçlı salon, sergi galerileri, okuma odaları, arşiv ve depo yer alacak.

İhsanoğlu, dedesinin konağını ve
10 bin eserden oluşan kütüphanesini bağışlamıştı


İslâm İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2009 yılında Yozgat’ı ziyaretinde dile getirdiği vaadini geçen yıl yerine getirmiş, Yozgat eşrafından olan dedesi Hacı Aziz Bey’in yaptırdığı tarihî Ayvanlıoğlu Hacı Aziz Konağı’nı Bozok Üniversitesi’ne bağışlamıştı.

Prof. İhsanoğlu, Bozok Üniversitesi tarafından “Tarih ve Kültür Araştırma Uygulama Merkezi” olarak kullanılacak olan bu konakta değerlendirilmek üzere, 10 binin üzerinde kitap, hat ve el yazması eserlerden oluşan kendi özel arşivini de üniversiteye bağışlamıştı.

Prof. Dr. İnci Varinli’nin Rektörlüğü döneminde Bozok Üniversitesi Senatosu, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na, üniversitede düzenlenen törenle “Tarih Fahrî Doktoru” unvanı vermişti.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: