28 Mart 2012 Çarşamba

Çandır’da 15 aileye 315 ‘Saanen keçisi’ ve
birer tane süt sağma makinesi dağıtıldı

Yozgat’ın Çandır ilçesinde, Çandır Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan “Saanen Keçisi Yetiştiriciliği” projesi kapsamında 15 çiftçiye toplam 315 Saanen keçisi ve her bir çiftçiye birer adet süt sağma makinesi törenle dağıtıldı.

Halk oyunları gösterileriyle coşku içinde gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Çandır Kaymakamı Musa Üçgül, “Son bir yıl içerisinde Kaymakamlığımız öncülüğünde, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi ile yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ilçemizdeki büyükbaş hayvan varlığını 800’den 1200’e, küçükbaş hayvan sayısını da 2400’den 3500’e çıkarttık. Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Projesinin duyurusunu yaptığımızda 15 kişi için hazırlanan projeye 91 kişi başvurmuş olup bu da ilçemizde hayvancılığa olan eğilimin bir göstergesidir” dedi.

Yozgat Valisi Necati Şentürk de, şu açıklamada bulundu:

“Son yıllarda özellikle hayvancılık konusuna yapılan çalışmaları Kaymakam arkadaşımız anlattı. Ama hayvancılık yapmak için son derece elverişli koşullara sahip olan Çandır ilçesi için bu sayılar çok az. O yüzden bilgim dâhilinde hazırlanan bu proje ile hem 15 aileye geçim kaynağı sağlamak, hem de vatandaşlarımıza örnek olması açısından çok önemsiyorum. Bu keçilerin seçilme nedeni; farklı yerlere kolayca uyum sağlaması, süt verimi, yapılan araştırmalara göre anne sütüne en yakın süt olarak Saanen Keçisi sütü olması ve üreme kapasitesinin yüksek olmasıdır. 20 keçini bir ailenin geçimini kolayca sağlayabileceği tespit edilmiş olup umuyorum ki bu proje birçok çiftçimize de örnek olacaktır. Her bir çiftçimize 10 Keçi, 10 Oğlak ve 1 Teke olmak üzere toplam 21 Saanen Keçisi vereceğimiz 15 çiftçimize de başarılar temenni ederken hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum’ dedi.

Törenin ardından, 15 çiftçiye toplam 315 Saanen keçisi ve her bir çiftçiye birer adet süt sağma makinesi dağıtıldı.

Hiç yorum yok: