16 Ocak 2012 Pazartesi

Yozgatlı bürokratlardan Karslıoğlu,
Berlin Büyükelçiliği görevine başladı

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne atanan Hüseyin Avni Karslıoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a güven mektubunu sunduktan sonra tam yetkili Büyükelçi olarak görevine resmen başladı.

Karslıoğlu, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, “Almanya’da doğmuş büyümüş Türk kökenli bir Alman, Ankara’da büyükelçi olarak Almanya’nın çıkarlarını temsilen bulunabilir” dedi.

Karslıoğlu, 2008 yılından beri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Özel Kalem Müdürlüğünü yapıyordu.

Hüseyin Avni Karslıoğlu, Bellevue Sarayı’nda güven mektubunu sunmasının ardından büyükelçilik heyeti ile birlikte basın mensuplarına poz verdi.

Bellevue Sarayı’nın avlusundaki göndere Türk Bayrağı çekilirken, Hüseyin Avni Karslıoğlu, saraydan askerî törenle uğurlandı.

Karslıoğlu’nun ilk açıklamaları

Cumhurbaşkanlık Sarayındaki programdan sonra Karslıoğlu, Büyükelçilik rezidansında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Katılımcıların görev döneminde Almanya ile Türkiye’nin ilişkilerini geliştirmek için STK’ların yardım ve desteklerinin önemine işaret eden Büyükelçi Karslıoğlu, “Bu, bilgi ve öneri şeklinde olabilir” dedi. Karslıoğlu, Alman Cumhurbaşkanı Wulff’la Türkiye ile Almanya arasında bulunan siyasî ve ekonomik ilişkiler üzerine sohbet ettiklerini belirtti. Alman Cumhurbaşkanına Wulff’a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün selâmını ilettiğini ifade eden Karslıoğlu, “Sayın Wulff da Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e iyi niyet dileklerini iletmemi istedi” dedi.

Son yıllarda Türkiye’nin artan gücüne dikkat çeken Karslıoğlu, “Esas olan Türkiye’nin artan gücünün pozitif anlamda Almanya’da hissedilmesidir. Almanya’nın ihracatı 980 milyar Euro, bunun sadece 25 milyarlık bölümü Türkiye ile. Bu artırılmalı. Ekonomik işbirliklerinin ilerlemesi gerekiyor. Bunun için Türk işadamları ve Türk işadamı derneklerine görev düşüyor” diye konuştu

“Tam bir gurbetçi çocuğuyum”

Kendisinin tam bir gurbetçi çocuğu olduğunu belirten Karslıoğlu, babasının doktor olarak görev yaptığı ülkeye Büyükelçi olarak gelmesinin kendisini çok duygulandırdığını söyledi. Karslıoğlu, “Almanya’da doğmuş büyümüş Türk kökenli bir Alman, Ankara’da büyükelçi olarak Almanya’nın çıkarlarını temsilen bulunabilir” diyerek, Almanya’ya gurbetçi olarak gelen ailelerin çocuklarının dedelerinin memleketine büyükelçi olarak dönebileceğini ifade etti.

Okul öncesi dönemde paralel iki dilde eğitimin uzun vadede en önemli konu olduğunu vurgulayan Büyükelçi, anaokullarında Alman ve Türk eğitmenlerin ortak yönetiminde çocukların paralel olarak hem Almanca ve hem Türkçe öğrenmeleri en önemli konu olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) konusuna da değinen Karslıoğlu, Türkiye’nin AB’nin dışında tutulmasını gerçekçi bir yaklaşım olmadığını belirterek, “Avrupa gerçeğini, dünya gerçeğini, dünyanın sıklet merkezinin başka yerlere kaydığını görüp Türkiye’yi göz ardı etmek mümkün değil. Türkiye AB’ye hem ekonomik hem siyasî hem de bilim açısından çok şey katar. Büyüklüğü Berlin kadar olmayan küçük bir ülkenin, süreci rehin alması kabul edilemez” dedi.

Hüseyin Avni Karslıoğlu kimdir?

1956 Yozgat doğumlu Hüseyin Avni Karslıoğlu , Ankara Cumhuriyet Lisesi ve Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı. İlk yurtdışı görevini 1984’te Tahran Büyükelçiliği’nde 3. Katip olarak gerçekleştirdi. Karslıoğlu daha sonra sırasıyla Sidney, New York ve Oslo’da çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2001’de Batum Başkonsolosluğu’na atandı. 2004’te merkeze dönen Karslıoğlu, daire başkanlıkları ve müsteşarlık görevlerinin ardından ilk büyükelçilik görevini yapmak üzere 2007’de Bakü’ye gitti. İki yıl Bakü Büyükelçisi olarak görev yapan Karslıoğlu, 2008 yılından beri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Özel Kalem Müdürlüğünü yapıyordu.

Hiç yorum yok: