Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) açılan çinicilik kursuna katılan hanımlar, muhteşem çiniler üretiyorlar.
Sanatkâr hanımlar, hem Türkiye genelinde gün geçtikçe daha da itibar kazanan bir meslek öğreniyorlar, hem Sorgun’a katma değer sağlıyorlar, hem de Osmanlı sanatının canlanıp yaşamasına katkıda bulunuyorlar. Sorgunlu hanımlar, imal ettikleri nadide eserlerle Yozgat’ın gururu olmaya devam ediyorlar.
Artık Sorgun’un da çinileri var
Sorgun İlçe Millî Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, İznik ve Kütahya gibi çiniciliğiyle meşhur merkezlere Sorgun’u da ilâve etmenin hayalini kuruyor. Bunu gerçekleştirmenin ilk adımı olarak, Sorgun’da çiniciliği tanıtmak ve sevdirmek için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde çinicilik kursu açmış. Kursa katılanların sayısının artması, çalışmaların olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Geçen yıl 29 olan öğrenci sayısı bu yıl 40’a yükselmiş. Yazıcı, eğitim verilecek mekân sıkıntısı sebebiyle daha fazla öğrenci kabul edemediklerini belirtiyor ve “Bu kursumuzu da ikiye böldük. 20 kişilik bir grup Öğretmen Evi’nde, diğer 20 kişilik grup da Halk Eğitimi Merkezi’nde kurslara katılıyor” diyor.
El Sanatları Merkezi’nde ısıtma sorunu olmasa…
Sorgun’da belediye tarafından açılmış olan bir ‘El Sanatları Merkezi’ de var; ama bu merkezdeki ısıtma sıkıntısı sebebiyle kurs mekânı olarak kullanılamıyor. Yazıcı, bu merkezi çinilerin fırınlanması aşamasında kullandıklarını belirtiyor.
Aaa! Sorgun’da çinicilik mi yapılıyor?!.
Kursa katılan Sorgunlu hanımların, kendilerine verilen eğitimde öğrendikleriyle el emeği, göz nuru tabaklar, vazolar, küpler ve süs eşyaları ürettiklerini ifade eden Yazıcı, üretilen çinilerin geçen Mayıs ayında Ankara’da yapılan ‘Yozgat Tanıtım Günleri’nde sergilediklerini hatırlatıyor. Yazıcı, “Standı gezen devlet erkânı ve Ankara’da yaşayan Yozgatlı hemşehrilerimiz, Sorgun’da çini üretimin yapıldığını duyunca şaşırmışlar ve duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir” diyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder