10 Aralık 2011 Cumartesi

Yerköy’de 350 ton soğan çöpe gidecek

Yozgat’ın Yerköy İlçesi’nde yetiştirilen 450 ton soğanın 350 tonu, yurt dışına ihrac edilemediği ve yıllardır dile getirilmesine rağmen soğuk hava deposu yapılmaması sebebiyle çiftçinin elinde kaldı.

Yerköy’de bir grup çiftçi, ellerinde kalan soğanın bir kısmını köprüden dereye boşaltarak, durumu protesto etti.

35 kuruşa mal ettikleri soğanı 9 kuruşa satamadıklarını belirten çiftçi Fahri Örnek, “450 ton soğanımızın 100 tonunu sattık 350 ton elimizde kaldı. Soğanın tamamını kapalı yere alamadığımız için 100 ton çürüdü ve çürümeye devam ediyor. Devletten bizim isteğimiz, ihracatın açılması ve ürünlerimizi muhafaza edebileceğimiz bir soğuk hava deposunun yapılması” dedi. Çelebi Şahin isimli çiftçi de, “Soğan elimizde kaldı ve çürüyor. Birçoğunu ırmağa ve dere kenarlarına döktük. Devletin buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bu konuda bir açıklama yapan eski Yerköy Ticaret Borsası Başkanı ve Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik de, bu yıl çiftçilerin çok fazla soğan ektiğini belirterek şunları söyledi:

“Irak ve Suriye’ye ihracat yapılamadığı için soğan elde kaldı. Bölgemizde ürünlerin muhafaza edilebileceği bir soğuk hava deposu da bulunmadığı için ürünler çürüyor. Soğuk hava deposu bulunsa, soğan Mayıs ayına kadar saklanır ve daha iyi para eder. Şu anda çiftçi 35 kuruşa mal ettiği ürünü 9-10 kuruşa satıyor ve kilo başına 25 kuruş zarar ediyor” dedi.

Hiç yorum yok: