16 Aralık 2011 Cuma

Sorgun’daki uranyum numunelerinden
bölgenin radyasyon haritası çıkarılacak

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, bölgedeki radyasyon haritasının çıkartılması için çalışmalar yapmayı planladıklarını belirterek, “Gerek jeolojik olarak gerekse fiziksel ve kimyasal olarak buradaki numunelerin alınarak uranyum tabletlerinin incelenmesiyle radyasyonun büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Akoluk, Temrezli ve Mehmetbeyli köyleri arasındaki bölgede yapılan sondaj çalışmaları neticesinde, yer altında yaklaşık olarak 8 bin ton uranyum madeni olduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin değişik bölgelerine yapılması planlanan nükleer santrallerin en önemli ham maddesinin uranyum olması bakımından, Sorgun’da bu kadar yüksek miktarda uranyum bulunmuş olması büyük önem taşıyor.

Sorgun’da bulunan uranyum, Bozok Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları için de bulunmaz bir araştırma imkânı sağlamış oldu.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, bir grup öğretim üyesi ve araştırma görevlileri ile birlikte, uranyum çıkarılan alana giderek incelemede bulundu. İnceleme gezisine Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Şahşingöz, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları Doç Dr. Mustafa Böyükata, Doç. Drç Mustafa Erol, Doç. Dr. Nurettin Türkan, Yrd. Doç Dr. Hakan Üngören. Yrd. Doç. Dr. Orhan Hazer, Yrd. Doç Dr. Ali Delibaş, Araştırma görevlileri İsmail Koçak ve İbrahim Kıbrız katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Okuducu, bölgedeki radyasyon haritasının çıkartılması için çalışmalar yapmayı planladıklarını belirterek, “Gerek jeolojik olarak gerekse fiziksel ve kimyasal olarak buradaki numunelerin alınarak uranyum tabletlerinin incelenmesiyle radyasyonun büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Okuducu, üniversite olarak yerel ve bölgesel kalkınmaya büyük katkısı olacak bu çalışmaların yakın takipçisi olmak ve gerekli noktalarda bilimsel destek vermek istediklerini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: