28 Aralık 2011 Çarşamba

İşte Yozgat turizminde aşılması gereken engeller

Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı bünyesinde oluşturulan ve başkanlığını Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Seker’in yaptığı “Yozgat Turizm Ve Sosyal Altyapı Sektörel Çalışma Grubu”nun Mayıs 2011 tarihli raporunda, Yozgat turizminin gelişmesinin önündeki engeller sıralanıyor.

Yozgat Muhabir, 53 sayfalık raporu, okuyucuları için özetledi. İşte Yozgat’ın turizm sektöründe gelişmesi için aşılması gereken engeller:

***

Turizm alanında yüksek kalitede hizmet vermek isteyen işletmeler, yeterli seviyede yetişmiş eleman bulamıyor. Turizm Meslek Lisesi mezunları yeterince değerlendirilemiyor. Turizm Yüksekokulu yok.

Yozgat’ın genel eğitim göstergeleri düşük. Yozgat’ta üniversite mezunlarının 22+ yaş nüfusa oranı yüzde 4.71

Yozgat’ta “Beşerî Sermaye”nin, yani “bilgi, beceri ve bireysel yetenekler”in düşük seviyede olmasının yanı sıra, yaşam kalitesindeki düşüklük de turizm sektörünün gelişmesini engelliyor.

Yozgat’ta turizm yatırımları yapacak sermaye gücü az. Yozgat’ın en şanslı olduğu kaplıca turizmi alanında bile, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV İstisnası ve gümrük muafiyeti gibi önemli devlet teşviklerine rağmen, bu sektörde faaliyet gösterecek sermaye sahibi Yozgatlı girişimcilerin bulunmasında zorluk çekiliyor.

Yozgat, Türkiye’de en çok göç veren iller sıralamasında 2. sırada. TÜİK’in verilerine göre, Yozgat’tan göç eden nüfusun büyük bir bölümü 40 yaş ve altındaki gruplarda yer alıyor. Yani Yozgat, genç nüfusunu kaybediyor.

Yozgat’ta il genelinde şehirleşme oranı % 56. Bu oran, Türkiye ortalamasının çok altında. Henüz şehirleşmesini tamamlayamamış bir kentin turizm potansiyelini harekete geçirmesi oldukça zor.

Yozgat, 2010 yılı “Sosyo - Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması”nda 62. sırada yer alıyor.

Yozgat genelinde turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerin sayısı da, turistlerin bu tesislerde kalış süresi de Türkiye ortalamasının çok altında. 2009 yılı istatistiklerine göre Yozgat’a gelen yabancı turist sayısı, kayıtlara girmeyecek kadar az. Yerli turistler de otel, motel ve kaplıcalarda ortalama sadece 1 gün kalıyorlar. Yozgat’ta 23 tesis var. Bu sayı çok az.

Kamu sektörü, öncü sektör olarak henüz turizm alanında faaliyet göstermiyor.

Yozgat’ta, turizm sektörü için çok büyük önem arz eden hava ulaşımı imkânı yok.

Çevre düzenlemeleri yetersiz.

Kurumlar arasında yeterli işbirliği sağlanamadığı için Yozgat’ın tanıtımı yeterince yapılamıyor. Yozgat’ta turizm ve tanıtım dernekleri yok.

Yozgat il geneline ait kapsamlı bir gezi rehberi yok. Kayıtlı turist rehberi hiç yok.

Yozgat, turistik seyahat firmalarının güzergâhlarında yer almıyor.

Yozgat’ın marka ve imaj değeri çok düşük.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: