26 Eylül 2011 Pazartesi

Şeker politikası yerli üreticiyi mağdur ediyor

2 şeker fabrikasına sahip olan ve Türkiye’de şeker pancarı üretiminin yüzde 9’unu karşılayan Yozgat’ta, şeker pancarı hasadı başladı.

Ancak, hükümetin şeker politikası, şeker pancarı üreticilerimizi ve sanayicilerimizi endişelendiriyor.

Bu konuda yurt dışı baskılar sebebiyle yerli üreticilerimizin nasıl mağdur edildiğini, Sabah gazetesi yazarı Süleyman Yaşar rakamlarla ortaya koymuş, Yozgat Muhabir olarak bu yazıyı “İşte Türkiye’nin pancar ve şeker gerçeği” başlığıyla Yozgat gündemine taşımıştık.

Bu gün de, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün 250 bin ton şekeri ihrac etme kararına dair tartışmaları okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz.

Şekerde 250 bin tonluk stok tartışması

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün 250 bin ton şekeri ihrac etme kararı, sektörde tartışmalara sebep oldu. Genel Müdür Azmi Aksu, kararı ‘stok fazlası’ oluştuğu için aldıklarını iddia ederken, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Bu tuhaf kararın sadece ‘ihraç kaybı’ 15 milyon doların üzerinde” dedi.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün önceki hafta aldığı 250 bin tonluk şekeri ihrac etme kararı, sektörde tartışmalara sebep oldu.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Azmi Aksu, kararı ‘stok fazlası’ oluştuğu için aldıklarını iddia etti. Bu şekilde sektörü rahatlatacaklarını belirten Azmi Aksu, 250 bin ton şekerin ihracatçı firmalarca Irak, Suriye ve talep olan daha başka ülkelere satılacağını söyledi.

Doların yükselmesi sebebiyle aldıkları kararın Türkiye’ye beklenenden daha fazla getiri sağlayabileceğini belirten Aksu’ya karşılık İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ihracatçıların alınan karardan memnun olmadığını kaydetti.

Türkiye’deki alıcılara 61 dolar ek fiyatla satılan şekerin şimdi yurtdışındaki alıcılara bu ek fiyat olmadan satılacağını, sadece bunun 15 milyon 250 bin dolar kayıp anlamına geldiğini vurgulayan Mete, “Ayrıca teslimat gemi ile yapılacak. Bu, yurtdışındaki alıcılara ton başına 40 dolar gibi bir fiyat avantajı sağlayacak. Böylesi fırsatlar yerli ihracatçıya sunulsaydı, şimdi ihracatımızı 5 milyar dolar daha fazla gerçekleştirmiş olurduk” dedi.

“Niye bugüne kadar bu şekeri bize vermediler? Biz hep, ‘bize şekeri ihraç kayıtlı ve vadeli satın’ dedik. Ama bu karara hiçbir zaman olumlu yaklaşmadılar” diyen Mete, bu sebeple alınan kararın ya büyük bir yönetimsel zafiyet olduğunu ya da birilerini epey memnun edeceğini ileri sürdü.

Türkiye’nin şeker üretimi 2 milyon 400 bin ton. Bu sınır, kota ile sınırlandığı için geçilemiyor. Bu kotanın yüzde 10’unu ise ‘şeker ikamesi’ diye glikoz üretimi oluşturuyor.

Zekeriya Mete, sektördeki ‘tuhaflığın’ ihraç kararı ile sınırlı olmadığını, çikolata üreticilerinin de süt tozu bulmakta sıkıntı çektiğini söyledi.

“İki hafta önce Elvan Gıda, süt tozu bulamadı. Çünkü kotayı satmışlar. Türkiye’nin 17 bin ton süt tozu kotası var. Tamamiyle belge kullananlara verilmesi gerekli olan süt tozu, üreticileri tarafından ihraç edilmiş” diyen Mete, bu durumun Tarım Bakanlığı’na bildirilmesinin ardından kota artırımına gidildiğini ve soruna ‘geçici’ çözüm üretildiğini belirtti.

Geçici çözümün sorunu sadece erteleyeceğini söyleyen Mete’ye göre ithalat yolda. Yılda 400 ton süt tozu alımı yapan Elvan Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hidayet Kadiroğlu ise, bilhassa bürokratik yavaşlık sebebiyle ileride ithalat yapmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Hiç yorum yok: