21 Temmuz 2011 Perşembe

Bakanlık, çocuk ve genç işçiler için harekete geçti; tuğla ve kiremit fabrikaları denetlenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı, yılsonuna kadar Yozgat ve Çorum’daki tuğla ve kiremit fabrikalarında, çocuk ve genç işçilere yönelik bir teftiş yapacak.

İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı, yılsonuna kadar Yozgat ve Çorum’daki tuğla ve kiremit fabrikalarını denetleyecek.

Tuğla-Kiremit Fabrikalarında Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında yapılacak teftişlerde, sektördeki risklerden en fazla etkilenen çalışan grubunu oluşturan çocuk ve genç işçilere ağırlık verilecek.

Geçmişte bazı fabrikalarda küçük yaştaki çocukların çok kötü şartlarda çalıştırıldıkları kamuoyuna yansımıştı. Teftişlerde, bu tür olayların yaşanmaması için bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yanı sıra gerekiyorsa da cezai yaptırımlara başvurulacak.

İş teftiş müfettişlerinin ön değerlendirmesine göre, bu fabrikalarda, ham maddesi kil olan ve inşaat sektöründe kullanılan malzemeler üretiliyor.

Sektör, üretim yapısı itibariyle ülkenin dört bir yanına dağılmış, çok sayıda üretim birimi olan bir sanayi dalı durumunda. Üretim ham maddelerine kolay ulaşılan bölgelerde küçük yoğunlaşmalar gösteren sektörde, 417 tuğla ve kiremit fabrikası bulunuyor.

Sektör, kullanılan teknolojinin kendini yenileyememesinden dolayı emek yoğun sanayi özelliği taşıyor. Üretim doğal şartlara bağlı olduğu için de çalışma, mevsimlik çalışma şeklinde yapılıyor.

Teftişlerde, fabrikalarda uzun çalışma süreleri ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi, dinlenme haklarının uygulanmaması (hafta tatili, genel tatil), düşük ücretler, kayıt dışı çalıştırma (kaçak yabancı işçi), genç işçilere özgü mevzuatta yer alan özel düzenlemelere aykırı çalışmalar başlıkları altında mevzuat yönünden tespitlerde bulunulacak.

Müfettişler, teftişin ilk aşamasında fabrikalardaki mevzuata aykırılıkları tespit edip işverene bildirecek, ikinci aşamada ise bunların yerine getirilip getirilmediğine bakacak. Eksikliklerini gidermeyen işverenler hakkında cezai işlem uygulanacak.

Hiç yorum yok: