31 Mayıs 2011 Salı

Sorsavuş Köyü’nün adı onun için değiştirilmişti
Millî Güreşçi Nasuh Akar, Yiğitler Köyü’nde anıldı

Millî Güreşçi Nasuh Akar, doğum yeri olan Yozgat‘ın Yenifakılı İlçesi’ne bağlı Yiğitler Köyü’nde düzenlenen pilav şenliğinde anıldı.

Yenifakılı İlçesi’ne bağlı Yiğitler Köyü’nde düzenlenen şenliğe Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yenifakılı Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, CHP Yozgat Milletvekili Adayı Ali Ayık, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Yiğitler Köyü halkı katıldı.

Yiğitler Köyü Derneği Başkanı Osman Cenk, Millî Güreşi Nasuh Akar’ın kendi köylerinde doğduğunu ve bu yiğide vefa borçlarının bulunduğunu belirterek,”Sorsavuş olan köyümüzün adı, ünlü güreşçimiz Nasuh Akar‘ın Londra‘da olimpiyat şampiyonu olmasından sonra Yiğitler olarak değiştirilmiştir. Kendisini rahmetle saygıyla anıyoruz” dedi.

Daha sonra konuşan Yozgat Valisi Necati Şentürk, bu ülkenin yiğitlerinin ve Türk‘ün gücünün asla unutulmayacağını ifade ederek, “Bizler böyle güzel ve anlamlı etkinliklerde her zaman olduk, bundan sonra da olacağız. Dilerim bu etkinlik her sene devam eder ve halkımızı birbirine kaynaştırmaya vesile olur. Nasuh Akar gibi birçok yiğidimizi rahmetle anıyoruz. Allah bayrağımızı gönderden indirmesin, ezan sesini de kulağımızdan dindirmesin” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Yozgat Güreş Okulu sporcularının güreşleri ilgi ile izlendi. Şenlik daha sonra mahallî sanatçıların söyledikleri şarkı ve türkülerle devam etti.

Nasuh Akar kimdir?

1948 Olimpiyatlarında 57 kg’da altın madalya kazanmış olan millî güreşçimizdir. 1922 yılında Yozgat’ın Yenifakılı İlçesi’ne bağlı, eski adı Sorsavuş olan Yiğitler Köyü’nde doğdu. İlkokulu bu köyde tamamladıktan sonra Eskişehir’e giden Nasuh Akar, burada ortaokul ve lise öğrenimini Devlet Demir Yolları Lisesi’nde tamamladı. Güreş çalışmalarına burada hız verdi. Güreş hayatı sonrası antrenörlük yaparak Türk Millî Takımı’nı çalıştırdı.

“Arka Sokaklar” dizisinde Ali karakterini canlandıran oyuncu Alp Korkmaz’ın dedesidir.

Madalyaları

1946 yılı Stockholm İsveç’te Serbest stil 57 Kg.’da Avrupa 2’nciliği
1948 yılı Londra Olimpiyatlarında Serbest stil 57.’Kg da Olimpiyat 1’inciliği
1949 yılı İstanbul Türkiye’de Serbest stil 57 Kg.’da Avrupa 1’inciliği
1951 yılı Helsinki Finlandiya’da Serbest stil 57.’Kg da Dünya 1’inciliği

Hiç yorum yok: