25 Mayıs 2011 Çarşamba

Koray Düzgören’in 1989 Yozgat izlenimi:
Yozgat’ta sokak araları köy yollarından beter

Tarih 17 Mart 1989. Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi. Gazeteci Koray Düzgören, Milliyet gazetesinde seçim öncesi Yozgat’ın nabzını tutmuş, izlenimlerini aktarmış.

Haberin üst başlığı “Yozgat’ta sokak araları köy yollarından beter” şeklinde. Başlık ise şöyle: Çamur deryasında oy avcılığı.

Koray Düzgören, 17 Mart 1989 tarihli Milliyet gazetesinin 15. sayfasında yayınlanan haberinde, Yozgat izlenimlerini şöyle yazmış:

“Yozgat, Orta Anadolu’nun hemen hemen en geri kalmış illerinden biri. İl merkezinde yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor ve köylerden merkeze sürekli göç olduğu halde nüfus hiç artmıyor. Çünkü merkezden de Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlere bir göç var. Yozgat, tam bir çamur deryası. Kentin her yanı çamurdan geçilmiyor. Hele sokak araları köy yollarından bile beter. Sanki bu kente hiç belediye girmemiş, hiçbir hizmet yapılmamış. İnsanın içini karartan bir görünüm. Yozgatlılar da bu durumdan şikâyetçi.

“Kayserili olalım dedik, iktidarı 5-0 yaptık, sonuç ortada. Aldatıldık, ilimize hiçbir hizmet gelmedi” diyor ve eski belediye başkanları ve şimdiki Devlet Bakanı Cemil Çiçek’i suçluyorlar.

Yozgat’ta nereye gitsek Cemil Çiçek lafından geçilmiyor. Muhalifler kızgınlıklarını, Yozgat’a yaptığı kötülükleri sıralarken, ANAP’lılar, onun sayesinde Yozgat’a hizmet geldiğini söyleyemiyorlar ama geleceğini vaat ediyorlar. ANAP’lılar da kentin içinde bulunduğu durumdan memnun değil. “Bu, Yozgat’ın eline geçmiş bir fırsattır, yeniden ANAP’ı seçip devletten yardım alabiliriz” diyorlar.

DYP, Yozgat merkezde fazla güçlü olmamasına rağmen, eski AP oylarını alabileceğini tahmin ediyor. DYP adayı Ömer Turan, Yozgatlı şimdiye kadar hepsini denedi, bir tek bizi denemedi, şimdi sıra bizde” diyor.

Yozgat’ın kanalizasyonu yok, içme suyu yok. Evet, içme suyu olmayan kocaman bir köy görünümünde Yozgat. İçme suyu olmasına var da, arıtma tesisi devre dışı olduğu için, çeşmelerden akan suyu içmek olası değil.

Yozgat’ta tarafsız seçmene “seçim ne olur?” diye sorduğumuzda, ANAP’ın yanı sıra MÇP’nin de şanslı olduğunu söylüyor. MÇP adayı, yörede sevilen eski MHP’lilerden Mehmet Erdemir. Yalnız Erdemir, MÇP’li olmaktan çok Yozgatlı olduğunu belirtiyor ve “Katı bir particilik politikası izlemiyoruz, geniş tabanlı bir hareketle yola çıktık” diyor. Oldukça umutlu görünüyor. Çevresindekilerin ifadesine göre de, Alparslan Türkeş’in Yozgat’a gelmesinden pek memnun görünmüyor.

Yozgat’ta aldığı oylara bakınca, SHP’nin pek fazla şansı olmadığını görüyoruz. Ama bu görüşümüze SHP yöneticileri katılmıyor. Belediye başkan adayı Ayhan Köylüoğlu, sanıldığının aksine SHP’nin şansı olduğunu belirtiyor ve “Referandumda 11 bin hayır oyu çıktı. Bunların önemli bir bölümü SHP’nindir. Dolayısıyla şansımız var. Ayrıca vatandaş, ANAP iktidarının ekonomik politikasından çok ezildi. Yörede ise 5 yılda hemen hemen hiçbir şey yapılmadı” diyor.

ANAP adayı Süleyman Çınarer, bastırdığı seçim broşüründe, “1983 yılından sonra Yozgat’a iktidarın desteği ile gelen hizmetler” derken, seçilemezse iktidar desteği olamayacağını belirtmek istiyor. Bunun için de Yozgatlı Bakan Cemil Çiçek’e güvendiğini gizlemiyor. Çınarer, “Yozgat için ANAP bir şanstır” derken, bütün umudunu Özal’ın son seçim konuşmalarına bağlamış görünüyor. Bunun dışında ANAP örgütünde fazla bir canlılık yok.”

Haberin altında, “Merkez belediyelerde 1987 genel seçimindeki oy dağılımı” başlıklı tabloda da şu rakamlar yer alıyor:

Geçerli oy: 20.236
ANAP: 9741 - % 48.1
SHP: 1972 - % 9.7
DYP: 2783 - % 13.8
DSP: 663 - % 3.3
MÇP: 3196 - % 15.8
RP: 1290 - % 6.4

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: