20 Mart 2011 Pazar

Muhtarlar çuvalla yarıştı, müdürler topaç çevirdi
“1. Çiğdem Pilavı Şenliği” renkli ve eğlenceli geçti

Orta Anadolu’nun sahip olduğu zengin kültürü arasında yer alan ve özellikle Yozgat genelinde yaygın olarak görülen “çiğdem pilavı” geleneğini yaşatmak amacıyla Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen “1. Çiğdem Pilavı Şenliği”, Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Oldukça renkli ve eğlenceli geçen senlikte, muhtarlar arasında çuvalla koşma yarışı düzenlendi, daire müdürleri topaç çevirdi.

Geçmiş yıllarda Yozgat’ta, baharın müjdecisi çiğdemlerin çiçek açtığı günlerde gerçekleştirilen “Çiğdem Pilavı” geleneği, Yozgat Belediyesi tarafından düzenlenen bir programla “şenlik” olarak kutlanmaya başlandı.

“Çiğdem Pilavı Şenliği” adıyla kutlanan şenliğin birincisi, kendisi de Yozgatlı olan Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve “Yozgat” gazetesi yazarı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’un öğrencilerinin de desteğiyle Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.

Aralarında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü akademisyen ve lisans öğrencilerinin de yer aldığı yöresel kıyafetli grup, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini çalı ağacına dizerek, şehir merkezinde davul-zurna eşliğinde dolaştırdı.

Grup, gittikleri işyerlerinde toplu halde “çiğdem çiğdem çiçecik / emmim oğlu köçecik / yağ verenin oğlu olsun / bulgur verenin kızı olsun” şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur topladı. Toplanan bulgur Belediye Aşevi’nde '”Çiğdem Pilavı” olarak pişirildi.

Şenlikte, muhtarlar arasında çuvalla koşma yarışması, halat çekme, kaşıkta yumurta taşıma, topaç çevirme, ip atlama yarışmaları düzenlendi.

Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri Vali Necati Şentürk, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Engin Ünalan, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Halk oyunları gösterileri ve aşıkların atışmalarının ardından, pişirilen çiğdem pilavı ikram edildi.

Bir gelenek yeniden canlanıyor

Yozgat Valisi Necati Şentürk, şenlikte yaptığı konuşmada, Türklerin çok köklü bir medeniyet ve kültüre sahip olduğunu vurgulayarak, “Geçen zaman içerisinde bazı geleneklerin unutulduğunu görmekteyiz. Milletimize ait geleneklerimizi yaşatmamız gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu günkü yapılan çiğdem şenliğimizin de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de, çiğdem pilavı geleneği hakkında kısa bilgiler verdikten sonra, “Yozgatımızda oldukça yaygın olan bu gelenek, son zamanlarda unutulmaya yüz tuttu. Bu geleneği yaşatmak üzere şenliğin bu yıl ilkini düzenledik, önümüzdeki yıllarda da bunu devam ettireceğiz” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi ve “Yozgat” gazetesi yazarı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ise, çiğdem şenliği geleneğini bölüm olarak Ankara’da her yıl kutladıklarını, bu yıl bu geleneğin doğduğu kentlerden birisi olan Yozgat’ta böyle bir şenliğin yapılacağını duyunca bölümdeki meslektaşları ve öğrencilerle birlikte Yozgat’a geldiklerini söyledi.

Bu kültürel mirasın yaşatılmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu belirten Prof. Oğuz, kentlerde unutulmaya yüz tutan böylesi önemli geleneklerin yeniden ele alınarak programlanıp her yıl şenlik biçiminde kutlanmasının Anadolu’nun geleneklerinin yaşatılması açısından son derece kayda değer olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok: