8 Şubat 2011 Salı

Yozgat’taki Çingene kızlarının ‘kankan’ dansı

1876 yılında Anadolu seyahatine çıkan İngiliz Burnaby, Yozgat izlenimlerini kaydederken, Yozgat’ın yukarısında oturan Çingene kızlarının bir tür ‘kankan’ dansı gösterisini izlediğini de anlatıyor.

Denizbank’ın kültür kuruluşu olan “DenizKültür” tarafından yayınlanan “20. Yüzyıl Başında Osmanlı Kentleri” kitabının Yozgat bölümünde, bu şehre dair ilginç ayrıntılar yer alıyor.

Necdet Sakaoğlu tarafından hazırlanan kitapta, 1876 yılında Anadolu seyahatine çıkan İngiliz Burnaby’nin Yozgat hakkındaki kayıtlarına dayanılarak, Yozgat tarihine dair ilginç ayrıntılar veriliyor.

Cam bir lükstü ama Yozgat’ta kullanılıyordu

Kitapta, Burnaby’nin, iki katlı, 80 metre boyunda, 30 metre eninde, yontma taştan, pencereleri de camlı bir han yaptıran Vankoviç ile çarşıyı dolaştığı belirtildikten sonra, o yıllarda Yozgat’taki binalarda cam kullanılmasının önemi şöyle ifade ediliyor:

“O yıllarda Anadolu kentlerinde pencere camının bir lüks olduğunu hatırlatalım. Çünkü Avrupa’dan ithal edilen tabaka camların, bozuk yollardan, hayvan sırtında veya hayvan koşulu arabalarla nakli olanaksızdı; götürülmeye kalkışıldığında camların pek çoğu tuzla buz oluyordu. Dolayısıyla pencerelerin camlı olması bir lükstü.

Kitapta, Burnaby’nin ‘bu küçük kentin yukarısında oturan Çingene kızlarının bir tür kankan dansı gösterisini izlediği’ de kaydediliyor ancak bu konuda başka bilgi verilmiyor.

Kitabın Yozgat bölümünde yer alan, Yozgat çarşısı, Un Pazarı ve Çapanoğlu Mustafa Bey Camisi’ni gösteren eski bir fotoğraf, aynı zamanda kitabın kapak resmi olarak seçilmiş. (Yukarıdaki fotoğraf)

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: