20 Aralık 2010 Pazartesi

Bir Türk’le evli ilk yabancı kadın büyükelçi,
‘millî gelin’ Heidemaria Gürer, Yozgat’ta

40 bin Yozgatlının yaşadığı Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Yozgat’a gelerek Vali Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’i ziyaret etti.

Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, üniversitede tanıştığı İzmirli bir Türk olan Nadir Gürer ile 25 yıllık evli. Viyana’da OPEC Danışmanlığı yapmakta olan Nadir Gürer, Dışişleri mensuplarının yabancılarla evlenmeleri yasak olduğu için, Heidemaria ile evlenebilmek için Dışişleri Bakanlığı’na girmekten vazgeçmiş.

Yozgat’a ziyaret

40 bin Yozgatlının yaşadığı Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, Yozgat’a gelerek Vali Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’i ziyaret etti.

Büyükelçi Dr. Heidemaria Gürer, Valilik ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Avusturya’da 300 bin Türk yaşamakta ve bunun 40 bin’i Yozgatlıdır. Avusturya’da yaşayan Yozgatlıların federasyon ve dernekleri çok faal olarak çalışmaktalar. Ayrıca çok önemli makam ve mevkilerde görev yapan Yozgatlıları da tanıyorum. Adını sıkça duyduğum ve özellikle tarihî yönden oldukça zengin bir il olduğunu bildiğim Yozgat’ı görüp tanımak istedim” dedi.

Vali Necati Şentürk ise, Büyükelçi Gürer’i Yozgat’ta görmekten mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“2010 yılı baharında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Sayın Cemil Çiçek önderliğinde, dönemin Valisi ve Belediye Başkanımız ve işadamlarımızla birlikte Avusturya’ya yapılan ziyarete iade-i ziyarette bulunmak ayrıca ilimizi tanımak maksadıyla Yozgat’a gelen Avusturya Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer’i ilimizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. 40 bin Yozgatlının yaşadığı ve bu sebepten dolayı aralarında oldukça güçlü bir bağ zaten bulunan Avusturya - Yozgat arasındaki bu ilişkileri daha da geliştirebilmek için bizler de Sayın Büyükelçi ile birlikte neler yapabiliriz bunları görüşeceğiz.”

Türkiye’nin gelini

Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Heidemaria Gürer, üniversitede tanıştığı İzmirli bir Türk olan Nadir Gürer ile 25 yıllık evli. Viyana’da OPEC Danışmanlığı yapmakta olan Nadir Gürer, Dışişleri mensuplarının yabancılarla evlenmeleri yasak olduğu için, Heidemaria ile evlenebilmek için Dışişleri Bakanlığı’na girmekten vazgeçmiş. Bayan Gürer, bu durumu şöyle anlatıyor:

Ya o ya ben bırakacaktık

Biz 1980’de Viyana’daki diplomasi akademisinde tanıştık. İkimiz de kendi dışişlerimize başvuracaktık. Türk diplomatların yabancılarla evlenmesi yasaktı. Dışişleri’ne girse benimle evlenemeyecekti. Ben Dışişleri’ne katıldım. O OPEC’e girdi.

Eşi Nadir Gürer şu ilâvede bulunuyor: “Ya o ya ben Dışişleri’ne devam edecektik. O kuralın olduğunu bildiğim için müracaat etmekten vazgeçtim ve ‘Sen kendi Dışişleri’nde kariyerine devam et’ dedim.”

Bayan Gürer, 15 boş başkentten birkaçını tercih etmesi istendiğinde, hem ailevî sebeplerden hem de Türkiye’ye olan ilgisinden dolayı Ankara’yı tercih ettiğini söylüyor.

Heidemaria Gürer’e dair bir hatıra: “Eşi Türk… Memnun musunuz?..”

23 Nisan Resepsiyonu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avusturya’nın Ankara Büyükelçisi Heidemaria Gürer ve Türk eşi Nadir Gürer’le karşılaşır. Yanındaki TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e Heidemaria Gürer’i tanıtarak “Eşi Türk” diyen Gül, daha sonra Heidemaria Gürer’e dönerek “Memnun musunuz” diye sorar. Bir anda ortama sessizlik hakim olunca Gül, yanlış anlamayı engellemek için “Yani onu demek istemedim. Türkiye’de olmaktan memnun musunuz? Herhalde o anlamda mutlusunuzdur” diyerek sorusuyla ne kastettiğini ifade etmeye çalışır. Gürer çifti de Türkiye’de bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını söyler.

Bütün Türkiye’yi geziyor

Heidemaria Gürer, iyi derecede Türkçe konuşuyor. Türkiye’nin bütün şehirlerini gezmiş. İzmir’den Antalya’ya kadar bütün kıyı şeridini seviyor. Fethiye’den, Kapadokya’dan ve İstanbul’dan çok etkilenmiş. Türk mutfağını da sevdiğini, dolmayı ve sütlü tatlıları güzel yaptığını söylüyor. Aşure de yapıyor. Ege yemeklerini; zeytinyağlıları, balık ve salataları severek yediğini belirtiyor. Annesinin, 3 damadı içinde en çok eşi Nadir Gürer’i sevdiğini söylüyor.

İyi bir gelin olduğumu umuyorum

Nasıl bir gelin olduğu sorusunu ise şöyle cevaplıyor: “Kayınvalide, kayınpeder, gelin, görümce gibi kelimeleri bilirim. Aileye iyi bir gelin olduğumu umuyorum.”

Batı orkestralarına davullar Osmanlı etkisiyle girdi

Türk yazarlardan Halide Edip Adıvar’ı ilginç buluyor. 2009’da Sinekli Bakkal’ı okumuş. Mozart’ın Osmanlı ve Türk müziğinden etkilendiğini ifade ederken, “Osmanlı Devleti’nin 2. Viyana Kuşatması’ndan yıllar sonra Mozart, ilk eserlerini bestelediğinde birçok müzikal enstrümanı kendi müziğine aldı. Bugünkü Batı orkestralarına davullar Osmanlı etkisiyle girmiştir” diyor. (Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: