31 Ekim 2010 Pazar

Yerköy sulama tesisleri hizmete girdi

DSİ tarafından Şanlıurfa, Balıkesir, Şırnak, Isparta, Kahramanmaraş, Zonguldak, Sivas, Yozgat ve Kayseri’de yapılan sulama tesisleri, Şanlıurfa Topçu Meydanı’nda düzenlenen törenle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından uydu üzerinden sağlanan video konferans bağlantısıyla toplu olarak hizmete açıldı.

“Yerköy Yenimahalle Sulaması”nın açılışı için, Yerköy İlçesi’ne bağlı Delice Köyü yakınlarında tören düzenlendi. Törene, Vali Necati Şentürk ile birlikte Yozgat Milletvekilleri Bekir Bozdağ, Mehmet Çiçek ve Osman Coşkun, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, Yerköy Kaymakamı Bayram Gale, İl Genel Meclisi Üyeleri, köy muhtarları, Yenimahalle Sulama Birliği üyeleri ve üreticiler katıldılar.

Şanlıurfa’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uydu vasıtasıyla bağlantı kurulan Yerköy’deki AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve Vali Necati Şentürk ile görüştü. Daha sonra sulama tesislerinin açılış kurdelesi kesilerek, hizmete sunuldu.

Yozgat Valisi Necati Şentürk, törenden sonra Gelingüllü Sulama Projesi’nin Yerköy grubu Yeni Mahalle bölümünün açılışının gerçekleştirildiğini hatırlatarak, projenin bu bölümüne 1993 yılında başlandığını, bundan 20 gün önce de bitirilerek hizmete hazır hale getirildiğini söyledi. Projenin yapımı için bugüne kadar yaklaşık 104 milyon Lira harcandığının kaydeden Vali Şentürk, şu açıklamada bulundu:

“Yaklaşık 100 kilometresi aspes kanal ve kapalı kanal, 130 kilometresi de borulu sistem olmak üzere toplam 239 kilometre bir tesisat gerçekleştirildi. Bununla birlikte 5 bin 807 hektar arazi, sulama imkânına kavuştu; böylelikle de sulama sisteminde yarı basınçlı Kaliforniya sistemi uygulanacak.”

Vali Şentürk, sulamayla birlikte her yıl 7,3 milyon Liralık ürün artışının meydana geleceğini belirterek, “Projenin devreye girmesiyle birlikte tarım sektöründe bin 539 vatandaşımıza ilâve istihdam alanı üretilmiştir. Böylelikle hem Yerköy hem Çiçekdağı hem Sekili, hem Köseli ve 14 köy olmak üzere, buralardaki arazilerin büyük bir kısmı sulama imkânına kavuşturulmuştur” diye konuştu.

(Kaynak: samanyoluhaber.com)

Hiç yorum yok: