20 Ekim 2010 Çarşamba

Yabancı uzmanlar: Yozgat’ta tarımla uğraşan yüzde 73’lük nüfus, yüzde 50’ye düşürülmeli

Türkiye’nin yanı sıra ve 5 yabancı ülkeden toplam 20 tarım uzmanı, Yozgat’ta bir araya gelerek incelemelerde bulundular.

Yabancı uzmanlar, Yozgat halkının yüzde 73’ünün geçimini tarımdan sağlıyor olmasının üretimi olumsuz etkileyeceğini ve ürün maliyetini ciddi oranda artırabileceğini belirterek, tarımdaki nüfusun yüzde 73’ten en az yüzde 50’ye düşürülmesi gerektiğini söylediler.

Uzmanlara göre, bunun sağlanması hâlinde daha bol ve kaliteli ürün elde edilebilir; rekabetin azalması sebebiyle çiftçiler daha fazla gelir elde edebilirler.

Tarım uzmanları, Yozgat Merkez İlçe’ye bağlı Yazıpınar Köyü’ndeki eğitim çalışmasına da katıldılar.

Yozgat tarımı masaya yatırılıyor

Genç çiftçilerin eğitimine yönelik proje kapsamında, tarım sektöründe yönetici konumunda bulunan 6 ülkeden uzmanların bir araya geldiği Yozgat'ta ilin sektördeki yeri ve çalışmaları değerlendirildi.

Yozgat İl Tarım Müdürlüğü, sektör bazında AB ülkeleri ile aradaki farklılıkların giderilip, genç çiftçilerin eğitilmesine yönelik olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa proje hazırladı.

Proje kapsamında; Türkiye, Romanya, İspanya, İtalya, Macaristan ve Yunanistan’da sektör yönetiminde görev alan akademisyen ve uzmanlar, Yozgat’ta bir araya geldiler. Uzmanlar, ilin genel tarım faaliyetleri ile yönetim biçimi hakkında bilgiler aldılar.

Türkiye ve 5 ülkeden 20 tarım uzmanı

Üçü Yozgat İl Tarım Müdürlüğü’nden olmak üzere diğer 5 ülkeyle birlikte toplam 20 tarım uzmanı, Proje Koordinatörü Şükrü Köksal ve Enver Tufaner’in gözetiminde, 4 gün süreyle Yozgat’taki tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren resmî ve özel kuruluşları ziyaret edip, bilgiler aldılar. Toplantılara çiftçiler de katıldılar.

Projenin amacı

Proje ile, AB ülkelerinde tarım sektöründe uygulanmakta olan üretim gelenekleri hakkında karşılıklı ziyaretler yoluyla bilgiler alınarak, en fazla ve kaliteli ürünün en düşük maliyetle nasıl elde edilebildiğine dair yöntemler belirlenecek. Bu yolla elde edilen veriler, öncelikle proje ortağı olan 6 ülkedeki genç çiftçilere eğitim yoluyla aktarılacak ve tarım sektöründe belli bir standart belirlenecek.

Yazıpınar Köyü’nde eğitim çalışması

Bu proje kapsamında ilk olarak Yozgat’ta gerçekleştirilen 4 gün süreli ziyaretin son gününde 6 ülkenin tarım uzmanları, Yozgat Merkez İlçe’ye bağlı Yazıpınar Köyü’ndeki eğitim çalışmasına katıldılar.

Tarımdaki nüfus % 50’ye düşürülmeli

Köydeki tarım evinde düzenlenen toplantıda katılımcılar, köylülerden tarım faaliyetleri hakkında bilgiler aldılar. Yozgat’ta yaşayan nüfusun yüzde 73’ünün geçimini tarımdan sağladığını öğrenen yabancı uzmanlar, bu durumu şaşkınlıkla karşıladılar.

Yabancı tarım uzmanları, bu kadar büyük bir kitlenin geçimini tarımdan sağlamak durumunda olmasının üretimi olumsuz etkileyeceğini ve ürün maliyetini ciddi oranda artırabileceğini söylediler.

Uzmanlar, geçimini tarımdan temin edenlerin oranının yüzde 50 veya daha düşük bir orana çekilmesi hâlinde, daha bol ve kaliteli ürün elde edilebileceğini, rekabetin azalması sebebiyle de çiftçilerin daha fazla gelir elde edebileceklerini ileri sürdüler.

Proje 2,5 yıl sürecek

AB ülkeleri arasında tarım sektöründe birlikteliğin sağlanması ve genç kuşakların eğitimine yönelik proje 2,5 yıl sürecek.

Proje kapsamında Türkiye’den tarım uzmanları da diğer ülkelere gidecekler. Her ülkenin tarım sektöründeki faaliyetleri incelendikten sonra hazırlanacak ortak sonuç raporunda, belirlenen en uygun tarımsal üretim standardı açıklanacak. (Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: