MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, 12 Eylül Pazar günü yapılan halk oylamasının ardından “MHP kalelerini kaybetti” şeklindeki yorumları değerlendirdi.
Vatan gazetesinin haberine göre Paçacı, bu yorumların gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, “Osmaniye’de 4 milletvekilinden 2’si MHP’dedir. Kale denilen Erzurum ve Yozgat’ta 1 milletvekilimiz var. Çorum’da ise vekilimiz yok” dedi.
Paçacı, Adana ve Mersin’de 4 milletvekili, Antalya, Manisa ve Aydın’da 3’er milletvekili çıkardıklarını belirterek, “Bu iller ‘hayır’ dedi. Belediye başkanlıklarını üstlendiğimiz Manisa, Balıkesir, Adana ve Uşak ‘hayır’ dedi. Isparta, Karabük, Bartın ve Osmaniye’de ise oyumuzu müdafa ettik” diye konuştu.
Paçacı, “MHP oy kaybetmemiş, milliyetçilerden, ülkücülerden ‘evet’ oyuna geçiş söz konusu olmamıştır” dedi.
Vatan gazetesinin değerlendirmesi
Referandum sonuçları, MHP’nin oylarında ciddi oy kaybı yaşandığını ortaya koydu. Belediye Başkanlığı’na sahip olduğu 10 ilden sadece 4’ünde sandıktan “hayır” oyu çıkan MHP, 2009 il genel meclisi seçim sonuçlarına göre 1. parti konumunda olduğu Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin seçim bölgesi Osmaniye’de de “hayır” hüsranı yaşadı.
Referandum sonuçları 2009 seçimleriyle karşılaştırıldığında ise, 6 ilde MHP oylarıyla tam anlamıyla erozyona uğradı.
Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Gümüşhane ve Yozgat’ta “Hayır” oyları, MHP’nin 2009’daki il genel meclisi üyelik seçimlerinde tek başına aldığı oy sayısının bile altında kaldı.
MHP oylarında en ciddi kayıp Erzurum ve Çankırı’da yaşanırken, bu illeri Yozgat ve Aksaray takip etti.
CHP, DSP ve DP başta olmak üzere “hayır”cı pek çok partinin desteğine rağmen, “hayır” oyları bu 6 ilde MHP’nin 2009 seçimlerinde tek başına aldığı oy sayısına dahi yaklaşamadı.
2009 İl Genel Meclisi üyelikleri seçimlerinde MHP Erzurum’da tek başına 75 bin 850 oy almıştı. Oysa referandumda bu ilden sadece 48 bin 844 “hayır” oyu çıktı.
Çankırı’da da benzer bir tablo yaşandı. MHP’nin tek başına 2009’da 36 bin 267 oy aldığı bu ilde sadece 24 bin 841 kişi anayasa paketine “hayır” dedi.
Belediye Başkanlığı’na sahip olduğu 10 ilden 6’sında sandıktan “evet” oyu çıkan, “hayır” diyen belediye sayısı 4’te kalan MHP, aslında eski kalesi olan bu illerde belediye başkanlığını kazanmasına rağmen, İl Genel Meclisi üyelik seçimlerinde 2009 seçimlerinde de AK Parti’nin üstünlüğünü kabullenmek zorunda kalmıştı. Referandumda MHP eski kalelerinde yine AK Parti’yi geçemedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder