Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan ‘Oran Kalkınma Ajansı’, 3 ilin kalkınma planlarını hazırladı. Buna göre, Kayseri savunma sanayi, gıda sektörü, medikal ve ilaç endüstrisi üssü, Sivas madencilik ve hayvancılık, Yozgat ise tarım ve sağlık turizmi merkezi olacak.
Kayseri, Sivas ve Yozgat illerindeki kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere kurulan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), bölgenin mevcut durumunu tespit etmek ve ihtiyaçlarını açık bir biçimde ortaya koymak için bir “Bölge Planı” hazırladı.
Sanayi ve ticaretin kentlerde yoğunlaşması, kır nüfusunun kente göçünü hızlandırdığı ifade edilen planda, “Bunun sonucu olarak, kentle kır arasında başlayan ekonomik, sosyal ve kültürel farklılaşma giderek artmış, konut ve altyapı yetersizliği ile çevre kirliliği gibi yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Söz konusu Bölge Planı, dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal değişimlerin getirdiği kentleşme sürecinin yol açtığı bölgeler arası gelişmişlik farkını en aza indirgemeyi amaçlamaktadır” denildi.
ORAN Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Bölge Planı hakkında bilgiler verdi.
Palancıoğlu, planın birincil hedefinin, öncelikle ‘bölgenin mevcut durumunun analizini yaparak potansiyellerin tespit edilmesi, ardından bölgenin güçlü ve zayıf taraflarını ortaya koyarak bölge ile ilgili mevcut ve muhtemel fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi ve bu sayede bölgenin kalkınması için gerekli politikaların belirlenmesi’ olduğunu bildirdi.
Planda, öncelikle bölgenin dünyadaki ve Türkiye'deki konumunun irdelendiğini, ortaya çıkabilecek eğilimler göz önüne alındığında bölge potansiyellerinin nasıl değerlendirilebileceği konusunda ipuçları verildiğini kaydeden Palancıoğlu, şu açıklamada bulundu:
“Ardından, bölgenin ekonomik yapısına değinilmiştir. Çalışmalarda elde edilen veriler ve bulgulardan yola çıkılarak, genel ekonomik göstergeler, sanayi, ticaret, tarım, turizm, finans ve sigortacılık gibi alanlarda Bölge’nin mevcut durum analizi gerçekleştirilmiştir. Bu bilgiler ışığında bölgenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) açısından Türkiye ortalamasının altında kaldığı gözlemlenmektedir. Gelir dağılımına bakıldığında da bölge, Türkiye ortalamasına yakın değerler göstermektedir.
Bölge içinde en fazla gelişmişlik farkı sanayi alanında dikkat çekmektedir. Kayseri, ticaret ve sanayide bölgenin en gelişmiş ilidir. Sivas’ta da sanayi sektörünün önemi yadsınamaz, ancak bu ilde daha ziyade madencilik ve enerji alt sektörleri ön plana çıkmaktadır. Yozgat'ın ise Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamında ‘Birinci Derecede Öncelikli İller’ arasında yer almakta olması, ilde sanayinin gelişmesi için önemli bir fırsattır.''
İllerin alt yapısı ve potansiyellerine göre yatırım
ORAN Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Palancıoğlu, Kayseri'de ağaç mamulleri ve orman ürünleri, Sivas'ta ve Yozgat'ta maden ürünleri için var olan altyapının değerlendirilip markalaşmaya gidilmesi hâlinde, bölgeye önemli katkılar sağlanacağının düşünüldüğünü bildirdi.
Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin Türkiye'nin coğrafî olarak en büyük alanını kapsaması sebebiyle, tarımda önemli potansiyeller barındırdığını belirten Palancıoğlu, “Özellikle sulama açısından her ne kadar istenilen düzeye ulaşılmamış olsa da, bölgenin zengin su kaynakları ve modern sulama tekniklerinin kullanılması sayesinde vahşi sulama sorununa çözüm getirilmesi mümkün gözükmektedir” dedi.
Bölgenin, özellikle organik tarım için uygun nitelikler taşıdığını ifade eden Palancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Tarım alanlarına dikkat edildiğinde ise, bölgenin Türkiye genelinde yaşanan, ‘işletmelerin küçük, arazilerin çok parçalı olması sorunu’nu yaşadığı fark edilmektedir. Bu da bölgede tarımsal verimliliğin düşük olmasının nedenleri arasındadır. Bu durum bölge genelinde gerçekleştirilen güçlü yönler - zayıf yönler, fırsatlar - tehditler (GZFT) çalışmalarının sonuçları ile de uyumluluk göstermektedir.
Hayvancılık, bölge açısından büyük önem teşkil etmektedir. Bölgedeki geniş mera alanları, yem bitkisi yetiştiriciliği için uygun tarım arazileri, hayvancılık bilgi birikiminin ve entegre tesislerinin bulunması Bölgede hayvancılık için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.
Bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizm, Türkiye’nin önemli gelir kaynaklarından birini oluşturmasına rağmen bölgede istenilen seviyede değildir. Bölgede Erciyes Dağı ve Yıldız Dağı gibi önemli kış turizmi potansiyeli olan alanları bünyesinde barındırmaktadır.”
(Kaynak: zaman.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder