19 Ağustos 2010 Perşembe

Yozgat'ın ilaç kokan türküleri

Sağlık Bakanlığı, hekimlik ve sağlıkla ilgili türküleri, notalarıyla birlikte bir kitap ve CD'de topladı. Kitapta, sağlıkla ilgili Yozgat türküleri de yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından "Tıp Bayramı 2010 Yılı Armağanı" olarak yayınlanan "Türkülerdeki Hekimlik ve Sağlıkla İlgili Türküler" isimli kitabı, Doç. Dr. Sait Eğrilmez, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçısı Salih Turhan ve Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörü Osman Güzelgöz hazırlamış.

394 sayfadan oluşan kitapta, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın sunuşunun hemen ardından, Aşık Veysel Şatıroğlu'nun "Hastahane" isimli türküsünün mısralarına yer verilmiş. Aşık Veysel'in "Hastahane büyük nimet Sivas'ta / Kolayca geliyor gidiyor hasta / Rabbim kimseyi koymasın yasta / Her vilayet ister bir hastahane" mısraları, sağlık kuruluşlarının Anadolu insanının gündelik hayatında ne derece önem taşıdığını ortaya koyarken, türkülerimizin halkın gündelik hayatına ve güncel sorunlarına karşı ne kadar duyarlı olduğunu da gösteriyor.

Doç. Dr. Sait Eğrilmez, kitabı hazırlayan ekip adına yazdığı Ön Söz'de, "Türkülerdeki Hekimlik, bir hekimin mesleğine yönelik kamu görüşünü türkülerin penceresinden görme isteğiyle doğmuştur" diyor. Ön Söz bile hayli bilgilendirici ve ufuk açıcı.

Kitapta notaları ile birlikte yer alan ve sağlıkla ilgili Yozgat türküleri de şöyle sıralanıyor:

Ak koyun meler gelir
Akşam arada kaldı,
Bülbülün kanadı sarı,
Hastane önünde incir ağacı,
Yozgat'ın asmasıyım,
Çamlığın da çeşmeleri çağlıyor (Boğazlıyan)
Hasta düştüm zalim Bafra'da.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: