Hürriyet gazetesinden Nevşin Mengü, kısa adı LÖSEV olan Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından Ankara’da kurulan ve 25 villadan oluşan “Çocuklar Köyü” hakkında bilgi verdiği yazısında, Lösemi hastası Yozgatlı Salih Kılıç ile küçük kardeşi lösemi hastası olan Jale Yurtbaşı’nın evlilikle sonuçlanan aşklarına da yer verdi.
Nevşin Mengü, 19 Haziran tarihli yazısında, 3 Temmuz’da evlenecekleri notunu düştüğü Salih Kılıç ile Jale Yurtbaşı’nın hikâyelerini şöyle anlattı:
Salih Kılıç (23) ve Jale Yurtbaşı (21) birbirlerini seviyor. Onlar kaderin bir araya getirdiği çiftlerden. Salih 14 yaşında lösemi olmuş. Babası Yozgat’ın bir köyünde çiftçi.
“Sosyal güvencemiz yoktu. Hastalığın ilk üç ayında tarlalar, traktörler, her şeyimiz satıldı. Şehre taşınmak zorunda kaldık. Köyde bir odaya iki sedir çakar oturursun, şehirde öyle olmuyor” diye anlatıyor başından geçenleri.
Bununla da bitmiyor, tedavisi sürerken babasını da kaybetmiş. Sonra devreye LÖSEV girmiş. “Yaktığımız kömürden, üzerimize giyeceklerimize kadar her şey LÖSEV’in yardım kutularıyla geldi” diyor.
Salih şimdi LÖSEV’de mağaza stok bölümünde çalışıyor: “O yardım kutularını şimdi minik kardeşlerimiz için paketliyorum.”
Bu arada küçük kardeşi lösemiyle boğuşan Jale ile tanışmış. İkisi hem yol arkadaşı hem de gönüllerinin yarısı oluvermişler birbirlerinin. Jale de şimdi LÖSEV için çalışıyor. 3 Temmuz’da evlenecek ve bu köyde kalacaklar.
“Çocuklar bizi görünce umut doluyor. ‘Salih Abi iyileştiyse ben de iyileşebilirim. Jale Abla’nın kardeşi bu hastalığı yenmeyi başardıysa ben de başarabilirim’ diye düşünüyorlar” diyor Salih Kılıç.
Lösemili Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, her yıl 16 yaş altı 500’ü aşkın çocuğun lösemiye yakalandığını söylüyor. Ailelerin yüzde 80’i düşük gelirli. Tedavi için Ankara’ya gelen aileler genellikle gecekondularda hatta bazen gecekonduların kömürlüklerinde kalıyor. Tedavi uzun, ortalama 3 yıl sürüyor. Ezer, “Artık tedavi gören çocuklar aileleriyle beraber ve hiçbir ücret ödemeden insanca yaşayacaklar” diyor. (Yozgat Muhabir)