1 Ağustos 2010 Pazar

Çayıralan’da yılda 150 ton bal üretiliyor

Yozgat’ın Çayıralan İlçesi’nin Belediye Başkanı Çakmak Çetin, ilçede 4 bin civarında yerli, 1000 civarında gezici kovan olmak üzere toplam 5 bin kovanda yıllık 150 ton civarında bal üretimi yapıldığını söyledi.

Bölgede üretilen balda, şifa ve aroma açısından en değerli 38 çeşit çiçek florasının tespit edildiğini kaydeden Başkan Çetin, Çayıralan balını markalaştırmak için “Kültür ve Bal Festivali” düzenlediklerini belirtti.

Çayıralan balında 38 çeşit çiçek florası var

Yozgat’ın Çayıralan İlçesi’nde üretilen balın tanıtımını yapmak, daha bol ve kaliteli bal üretimini teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen Kültür ve Bal Festivali etkinliklerinin açılışında konuşan Belediye Başkanı Çakmak Çetin, ilçenin iklimi, doğası ve çiçek zenginliği açısından Türkiye’nin güzide alanlarından birisi olduğunu, bölgede üretilen balda şifa ve aroma açısından en değerli 38 çeşit çiçek florasının tespit edildiğini bildirdi.

5 bin kovanda yıllık 150 ton bal üretiliyor

İlçenin rakımının yüksek, aynı zamanda da dağlık ve ormanlık alan olmasının çiçeklerin uzun süre durmasını sağladığını, böylece arıcılık için en güzel ortamın oluştuğunun altını çizen Çakmak Çetin, “Son yıllarda geleneksel olan kara kovan arıcılığının yanında, fennî kovan arıcılığı da gelişmiştir. İlçemizde 4 bin civarında yerli, 1000 civarında gezici kovan olmak üzere toplam 5 bin kovan bulunmaktadır. Yıllık 150 ton civarında bal üretiminin yapıldığı ilçemizde, bu balı markalaştırmak için bu etkinlikleri düzenliyoruz” dedi.

Yarışmaya katılan 25 bal üreticisinin teslim ettiği balın Kayseri’de analizlerinin yapıldığını kaydeden Çetin, “Son yıllarda herkes için geçim kaynağı olan bal üretimi her geçen yıl artmaktadır. Yapılan ölçümlerde ilçemizde üretilen baldaki şeker oranının sıfıra yakın olarak çıkması, üretilen balın kalitesini de ortaya koymaktadır” diye konuştu.

En kaliteli balı Harun Coşkun üretti

Daha sonra, en kaliteli bal yarışmasında şeker oranı 0.11 çıkan Harun Coşkun’un ürettiği bal birinciliğe lâyık görüldü. Yarışmada, 0.66 şeker oranına sahip Hüseyin Külcü’nün balı ikinciliği, 1.17 şeker oranı ile İsmet Kaynar’ın balı da üçüncülüğü elde etti.

Dereceye giren üreticilere altın hediye edilirken, Belediye Başkanı Çakmak Çetin, bütün yarışmacılara birer arıcı kıyafeti hediye etti.

Festival etkinlikleri kapsamında çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Çocukların yoğurt tepsileri içinde ağızlarıyla altın bulmaya çalışmaları, festivali izleyenlerin büyük ilgisini çekti.